Medicīnas darbinieku streiks varētu notikt nākamā gada sākumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) nespēs vienoties ar Veselības ministriju (VM), medicīnas darbinieku streiks varētu notikt nākamā gada sākumā, Latvijas Radio lēsa LVSADA vadītājs Valdis Keris.

Keris uzsvēra, ka arodbiedrības vadība nepiekrīt VM piedāvājumam medicīnas darbinieku algām papildus novirzīt 10 miljonus eiro, lai tās vidēji palielinātu par 5%, jo arodbiedrība vēlas algu pieaugumu par 10%. LVSADA grib lielāku algu pieaugumu, jo vidējais algu pieaugums Latvijā esot lielāks nekā VM piedāvātie 5%.

Kompromisu pušu sarunās LVSADA redz jaunu finansējuma avotu meklēšanā algu palielināšanai. Keris kā piemēru minēja 55 miljonus eiro, kas VM budžetā paredzēti veselīga dzīvesveida kampaņai. Lielāko daļa šīs summas gan veido Eiropas Savienības līdzekļi, taču Keris piedāvā kopējo finansējuma summu samazināt līdz 25 miljoniem eiro un ietaupīto valsts līdzfinansējumu novirzīt algu palielināšanai. VM jau ir paudusi noraidošu attieksmi pret šo ieceri, norādot gan ka ietaupījums būs neliels, gan ka šos līdzekļus citiem mērķiem izmantot nemaz nevarot.

Ja VM nebūs gatavi meklēt problēmas risinājumus, mums nekas cits neatliks, kā lemt par streiku, un tad jau tā būs ministrijas atbildība, paziņoja Keris.

Kā ziņots, šodien LVSADA un VM pārstāvji sanāks uz pirmo izlīgšanas komisijas sēdi, kurā plānots diskutēt par arodbiedrības pirmsstreika prasībām. Plānots, ka sēdē tiks spriests par arodbiedrības pirmsstreika prasībām, VM piedāvātajiem modeļiem un par to, kā mediķu algām sadalīt jau atvēlētos desmit miljonus eiro. Arodbiedrība arī vēlas pārrunāt iespējamos finanšu avotus mediķu algu paaugstināšanai.

Izlīgšanas komisijā darbosies desmit pārstāvji, pa pieciem no katras iesaistītās puses. Izlīgšanas komisijas sēde sāksies plkst.12 un notiks VM telpās.

Mediķu arodbiedrība pieprasa paaugstināt vidējo darba samaksu veselības nozares darbiniekiem - gan ārstniecības personām, gan arī pārējam personālam - par 10%, sākot ar nākamā gada 1.janvāri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu