Krīgers: gaidāmais pedagogu streiks nav pēdējais

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Piektdien paredzētais skolotāju arodbiedrības streiks nav pēdējais un arī ar citām nozarēm tiks runāts par to, kādus soļus nepieciešams spert, lai panāktu algu palielinājumu, intervijā LTV raidījumam «Rīta Panorāma» sacīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

«Pedagogu streiks nav pēdējais. Arī mediķi patreiz tikai ir atlikuši streiku, viņi turpinās sarunas nākošajā gadā un cīnīsies par algu pielikumu,» teica Krīgers. LBAS priekšsēdētājs atzina, ka organizācija tikusies ar politiskajām partijām, lai pārrunātu šos jautājumus, tomēr pozīcijas partijas nav izrādījušas par tiem interesi.

«Ar opozīcijas partijām šīs sarunas mums noritēja raitāk un politiķi ar lielāku izpratni izturējās par to, ko mēs runājām. Pozīcijas partijām par to liela interese nebija - viņiem, laikam, ir savas intereses un savas nodarbes, kas vairāk nodarbina prātu. Droši vien ar citām nozarēm runāsim par tiem soļiem, kurus varam spert,» sacīja Krīgers.

Vēstīts, ka trešdien gandrīz divu stundu ilgās sarunās Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība ( LVSADA ) un Veselības ministrija (VM) trešdien panāca izlīgumu, kas nozīmē, ka mediķu arodbiedrība pašlaik par streiku nelems.

«Šobrīd, jā [ir atcelti plāni lemt par streiku], bet ir apdzēsts kārtējais ugunsgrēks,» aģentūrai BNS apstiprināja arodbiedrības līderis Valdis Keris. Sarunās panākta vienošanās, ka nākamgad veselības nozarē algas pieaugs vismaz par 5%. Arodbiedrības pirmsstreika sarunu prasība bija par 10%.

«Mēs prasījām 10%, bet Veselības ministrija, uzsākot sarunas, piedāvāja 3,5%. Panācām, ka pieaugums būs ne mazāk par 5%, un strādāsim pie tā, lai pieaugums būtu lielāks,» skaidro Keris.

LVSADA 19.novembrī iesniedza VM pirmsstreika prasības, tostarp paaugstināt vidējo darba samaksu veselības nozares darbiniekiem - gan ārstniecības personām, gan arī pārējam personālam no jaunā gada par 10%. Nākamgad algām nozarei piešķirti papildus 10 miljoni eiro, kas arodbiedrības ieskatā nav pieteikoša summa.

Arodbiedrība prasīja saglabāt nosacījumu, ka vidējā ārstniecības personāla vidējā mēneša darba samaksa ir 60% no ārstu darba samaksas, bet jaunākā personāla vidējā mēneša darba samaksa ir 40% no ārstu darba samaksas.

LVSADA ir viena no mediķu darbinieku organizācijām, kas apvieno ap 10 tūkstošiem nozarē s

17.novembrī arodbiedrība aicināja Veselības ministriju veidot izlīgšanas komisiju, kas ir pirmais solis streika pieteikšanas procedūrā.

Savukārt Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) brīdinājuma streikā, kas norisināsies 27.novembrī, piedalīsies vairāk nekā 22,3 tūkstoši pedagogu no 845 iestādēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu