Skolām jāinformē vecāki par kārtību streika dienā; Rīgā bērnudārzi un skolas būs atvērtas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgā skolotāju streika dienā bērnudārzi un skolas būs atvērtas, apstiprina Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Sabiedrisko attiecību vadītāja Indra Vilde.

«Ja departaments saņem telefona zvanus no vecākiem, tad mūsu atbilde ir - bērnudārzi un skolas būs atvērtas, taču mācību process var arī nenotikt. Bērni skolās tiks pieskatīti, dārziņos viņus pabaros un noliks gulēt pusdienlaiku,» stāsta Vilde.

Rīgā streikā piedalīsies 5257 darbinieku no 152 izglītības iestādēm, tādējādi tajā piedalīsies 53% izglītības iestāžu.

Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) skaidro, ka no katras izglītības iestādes ir atkarīgs, vai skolas durvis būs atvērtas vai slēgtas, jo ir iespējami divi varianti - streiko visi pedagogi vai tikai daļa no pedagogiem.

Reaģējot uz saņemtajiem jautājumiem, dienests izplatījis skaidrojumu - ja visi pedagogi piedalās streikā, tad izglītības iestāde nestrādā. Vienlaikus streikojošie darbinieki drīkst atrasties darba vietā, bet ir tiesīgi nepildīt amata aprakstā noteiktos pienākumus. Savukārt, ja streikā piedalās tikai daļa no pedagogiem, izglītības iestādē ir jāorganizē atbilstīgs izglītības process. Ja izglītības iestādē atrodas bērni, viņi ir jānodarbina, jāgādā par viņu drošību un ēdināšanu.

«Ja visi streiko, izglītības process nenotiek, skola būtībā ir slēgta. Tā var būt arī fiziski slēgta. Skolas vadībai ir pilna informācija par tiem, kas streiko, un ir jāizveido dienas kārtība. Par darba organizāciju izglītības iestādei ir jāinformē vecākus,» uzsver IKVD vecākā eksperte Jana Veinberga. IKVD uzskata, ka nepietiek, ka skola ievieto paziņojumu mājas lapā, bet ir jāizmanto arī citi kanāli informācijas nodošanai par to, kas izglītības iestādē notiks streika dienā.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībai (LIZDA) nav datu, cik skolās streikos visi darbinieki un cik izglītības iestādēs daļa. Jaunākie dati liecina, ka streikotāju skaits būs 24 546 izglītības darbinieku no 912 iestādēm. LIZDA ir 30 tūkstoši biedru, kas nozīmē, ka streikā piedalīsies 81,7%.

Rīgas Valsts 2.ģimnāzijas mājas lapā ievietots paziņojums, ka «ņemot vērā, ka darbinieki neveiks savus darba pienākumus, aicinām būt saprotošiem un lūdzam izglītojamo pieskatīšanai rast alternatīvas iespējas».

Cēsu Valsts ģimnāzija savā mājas lapā internetā informē, ka skolas darbinieki 27.novembrī atradīsies darba vietā, bet neveiks savus darba pienākumus. «Nodrošinām iespēju skolēniem, kuri to vēlas, atrasties skolas telpās,» liecina paziņojums.

LIZDA preses sekretāre Dita Kalniņa informē, ka skolotāji brīdinājuma streika laikā atradīsies izglītības iestādē, bet vecākiem ieteicams bērnus uz skolām nevest.

«Kad mēs pieņēmām lēmumu par brīdinājuma streiku, tika nolemts, ka streika vieta ir izglītības iestāde. Faktiski streika laikā var arī neatrasties darba vietā, bet mēs, izejot uz kompromisu, nolēmām, ka izglītības iestāde ir streika vieta,» atgādina Kalniņa. Tomēr vēlams bērnus uz skolu nevest un respektēt, ka pedagogi streiko.

LIZDA brīdinājuma streikā izvirzījusi prasības pilnveidot pedagogu darba samaksas jauno modeli, kā arī nepieļaut darba samaksas pasliktināšanu nozarē strādājošajiem; paredzēt zinātnes un augstākās izglītības darbinieku darba samaksas paaugstināšanu.

Izglītības un zinātnes ministrijas dati liecina, ka Latvijā ir 45 tūkstoši pedagogu, bet vēl 10 tūkstoši augstskolas mācībspēku. Streikā piedalīsies 44,5%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu