Tiešraide: Kā dalīs C hepatīta ārstēšanai paredzētos 6,5 miljonus eiro?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Jau nākamnedēļ deputātiem būs jālemj par 2016. gada budžetu, kurā 6,5 miljoni eiro paredzēti nozīmīgai reformai cīņā ar C hepatītu, tomēr, lai jaunajā gadā viss notiktu bez liekas aizķeršanās, vēl ir daudz darāmā. Kā mainīsies dzīve pacientiem, vai jaunākās paaudzes efektīvie medikamenti būs pieejami visiem? Šos un citus neskaidrus jautājumus risināsim preses konferencē-diskusijā, kas notiks 27. novembrī plkst. 10.00 «Kaņepes Kultūras centrā» (Skolas iela 15, Rīga). TVNET piedāvā diskusijas video tiešraidi.

Diskusijas galvenais mērķis ir viest skaidrību un veicināt sabiedrības pārliecību, ka esam gatavi nodrošināt piešķirto līdzekļu visefektīvāko izlietojumu cīņā par C hepatīta slimnieku dzīvībām.

«Pēdējā gada laikā ar ministra aktīvu līdzdalību ir paveikts daudz,» stāsta pacientu pārstāvis Kristaps Kaugurs. «Esam gandrīz droši, ka nepieciešamais finansējums situācijas straujai uzlabošanai būs atrasts, un ceram, ka medikamentu kompensācijas apmērs būs 100%. Tāpat aktuāls ir jautājums, vai jaunie medikamenti būs pieejami visiem hepatīta C pacientiem, kā arī tas, vai visi aktuālie jautājumi tiks atrisināti un sakārtoti vēl šā gada laikā, lai jau ar 2016. gada janvāri visi, kam nepieciešama ārstēšanās, varētu sākt terapiju.»

Lai meklētu vislabākos iespējamos risinājumus, uz publisku diskusiju aicināti Saeimas deputāti no Sociālo lietu komisijas, Veselības ministrijas un tās pakļautības iestāžu vadītāji, kā arī Hepatīta biedrība.

Arī pagājušajā nedēļā notikušajā Pasaules Veselības organizācijas Hepatīta novēršanas padomes konferencē Rīgā tika atzinīgi novērtēts Latvijā paveiktais, plānojot uzlabojumus cīņā ar C hepatīta izplatību. Tomēr saņēmām arī norādījumus par lietām, kas joprojām gaida ātru risinājumu. Piemēram, mūsu valstī liela daļa cilvēku joprojām saņem veco jeb interferona terapiju, kas ir efektīva tikai 50% gadījumu, tai ir smagas blaknes un ārstēšanās kurss ilgst vienu gadu. Turpretī jaunākās paaudzes medikamenti iecerēto rezultātu – pacientu pilnīgu atveseļošanos – ļauj sasniegt 98% gadījumu. Tāpat konferencē tika uzsvērts, ka esam vienīgā valsts, kur C hepatīta slimniekam jāpiedalās ar salīdzinoši ļoti lielu līdzmaksājumu, lai vispār saņemtu nepieciešamo terapiju.

Esam cerību pilni, ka ar nākamo gadu šie jautājumi vairs nebūs mūsu risināmo problēmu sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu