Pilnībā apmaksājot zāles C hepatītam, prognozē izārstēto skaita pieaugumu par trešdaļu

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts kompensējamās zāles C hepatīta slimniekiem no nākamā gada nodrošinās 100% apjomā, kas ļautu panākt izārstēto skaita pieaugumu par trešdaļu, ceturtdien apstiprināja Veselības ministrija (VM).

Ministrijas pārstāve Agnese Gusarova norādīja, ka 100% medikamentu kompensācija ne tikai uzlabos pacientu dzīves kvalitāti un mazinās riskus viņu veselībai, bet arī samazinās šīs infekcijas izplatības riskus sabiedrībā. Līdz šim izdevies izārstēt tikai pusi no ārstēto C hepatīta skaita, tomēr

no nākamā gada tiek prognozēts, ka izārstēto pacientu skaits būs vismaz 80%.

Vēl šobrīd C hepatīta ambulatorai ārstēšanai nepieciešamo zāļu kompensācija no valsts budžeta ir noteikta 75% apmērā, līdz ar to pacienta līdzmaksājums mēnesī ir vidēji 300 eiro.

Tā kā minimālā alga Latvijā šobrīd ir 360 eiro, 300 eiro līdzmaksājums ir nozīmīgs šķērslis, kādēļ pacienti neuzsāk terapiju

- 30% no tiem, kuriem ārstēšana būtu nepieciešama, to nevar atļauties, bet 17% ārstēšanos pārtrauc.

Uzzinot ministrijas lēmumu palielināt kompensācijas apmēru līdz 100% Hepatīta biedrības pārstāvis Kristaps Kaugurs pauda, ka viņam ir «neliels apmulsums un milzīgs prieks». Viņš šodien tikās ar veselības ministru Gunti Belēviču, kurš pastāstījis, ka medikamentu kompensācija 100% apmērā plānota trīs gadu budžetā.

Kaugurs stāstīja, ka

ar šo VM lēmumu C hepatīta pacientiem būs pieejami arī jauni un efektīvāki medikamenti.

Tāpat uz ārstēšanos varēs pretendēt arī ieslodzījuma vietās esošie slimnieki.

Kaugurs paskaidroja, ka kompensācijas apmēra palielināšana notiks nākamgad plānotā budžeta ietvaros.

Jau ziņots, ka VM radusi iespēju nākamajam gadam paredzētajā budžetā medikamentus C hepatīta slimniekiem tomēr kompensēt 100% apmērā, pastāstīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Provizoriski VM lēš, ka varētu 100% apmērā apmaksāt jaunāko terapiju 125 pacientiem. Šādam pacientu skaitam nav iedarbīga līdzšinējā ārstēšana.

Skaits, iespējams, varētu būt arī lielāks. Šobrīd jaunākās zāles pacienti apmaksā pilnībā paši, ko saņēmuši daži cilvēki.

Kompensāciju 100% apjomā jau ilgstoši mēģināja panākt Hepatīta biedrība, bet tas līdz šim nebija izdevies.

Ministrija norāda, ka Latvija ir ņēmusi vērā Pasaules Veselības organizācijas un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijas un nodrošinās šīs infekcijas ārstēšanu atbilstoši citu Eiropas Savienības valstu praksei.

Jaunās terapijas kurss vairāku mēnešu garumā izmaksā līdz 40 tūkstošiem eiro,

bet pašlaik apmaksātā lietotā terapija - aptuveni 10 tūkstošus eiro gadā. Kurss ilgst gadu vai pusotru.

Statistika liecina, ka

Latvijā C hepatīts ir atklāts aptuveni 40 000 pacientu, lielākoties inficējušies gados jauni cilvēki

– vecumā no 30 līdz 39 gadiem. Pacientu skaits, kuriem šogad būtu nepieciešama inovatīvā terapija, ir 318, iepriekš informēja Latvijas Infektoloģijas centrs.

C hepatīta ārstēšanai nākamgad valsts budžetā plānoti ap sešiem miljoniem eiro. Par 2016.gada budžetu vēl jābalso Saeimai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu