Jelgavas Valsts ģimnāzijā streikos astoņi skolotāji; citi neizprot streika prasības

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jelgavas Valsts ģimnāzijā skolotāju streikā rīt piedalīsies astoņi skolotāji, kam pielāgots skolas stundu grafiks, taču citi strādās ierastajā režīmā, jo daļa neatbalsta streiku, pastāstīja Jelgavas Valsts ģimnāzijas direktore Inese Bandeniece.

Viņa pauda, ka dalība streikā ir skolotāju brīva izvēle, tāpēc astoņiem streikotājiem nebūšot jājūtas neērti, jo citi akceptē viņu nostāju, taču ne visi skolā atbalstot šo streiku, kā arī ne visi izprotot tā jēgu.

«Streiku jau laikus bija pamatīgāk jāsagatavo, tā mērķi aprakstīti pārāk plaši un trūkst konkrētības,» secinājusi Bandeniece.

Ģimnāzijas direktore apzinās streika vajadzību vairāk attiecībā uz bērnudārzu pedagogiem un augstskolu darbiniekiem, taču pamatā viņa atbalsta iecerētās izglītības reformas, un tās tomēr vajadzētu paveikt līdz 2016.gada 1.septembrim.

Kā ziņots, Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) aicina pašvaldības izturēties ar izpratni pret tiem darbiniekiem, kas piedalīsies streikā.

Streiku likums paredz, ka streika laikā darbinieki, kas tajā piedalās, nesaņem darba samaksu un darba devējs par šiem darbiniekiem neizdara sociālās apdrošināšanas iemaksas, ja vien kolektīvā interešu strīda puses nav vienojušās citādi. LIZDA izsaka pateicību tām pašvaldībām, kuras pieņēma lēmumu atbalstīt pedagogus un apmaksāt streika dienu. Vienlaikus LIZDA lūdz arī pārējās pašvaldības izvērtēt šādu iespēju.

Jau vēstīts, ka 27.novembrī paredzētajā streikā piedalīsies 850 izglītības iestādes visā Latvijā. Streikā piedalīsies gan vispārizglītojošās skolas, gan pirmsskolas izglītības iestādes, gan sporta skolas, gan internātskolas, gan arī augstskolas un zinātnes iestādes.

LIZDA izvirzīs divas prasības. Pirmkārt, novirzīt rezervētos deviņus miljonus eiro jau esošo noteikumu pilnveidei, lai uzlabotu darba samaksas nosacījumus visiem nozarē strādājošajiem, īpaši uzsverot pirmsskolas, mazo skolu, atbalsta personāla stāvokļa uzlabošanas nepieciešamību, kā arī pilnveidot pedagogu darba samaksas jauno modeli, ņemot vērā LIZDA priekšlikumus. Otrkārt, arodbiedrība prasīs nodrošināt finansējumu augstākajai izglītībai un zinātnei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu