Nākamgad plāno palielināt arī tiesībsarga algu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Saeimas komisijas atbalstītie grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā paredz atalgojuma palielinājumu arī tiesībsargam.

Pašlaik tiesībsarga mēnešalgu nosaka, mēneša vidējās darba samaksas apmēram piemērojot koeficientu 3,41, savukārt no nākamā gada paredzēts šo koeficientu palielināt līdz 4,05.

Iepriekš Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija atbalstīja papildu 185 027 eiro piešķiršanu no nākamā gada budžeta, lai pārskatītu Tiesībsarga biroja atlīdzības sistēmu, savukārt priekšlikumu par tiesībsarga atalgojuma palielināšanu tika rosināts iesniegt citam likumprojektam.

Tiesībsarga Jura Jansona vēstulē Saeimas komisijai tika rosināts palielināt tiesībsarga alga piemērojamo koeficientu līdz valsts kontroliera piemērojamam koeficientam - 4,05. Tas pamatots ar to, ka «šo abu amatu funkcijas un lēmumu nozīmība ir zināmā mērā līdzīga», jo gan Valsts kontrole, gan tiesībsargs sniedz ieteikumus kādas konkrētas sistēmas pilnveidei.

Saeimas komisija atbalstīja šo ierosinājumu, pirmdien par to galīgajā lasījumā lems parlaments.

Kā ziņots, nākamgad paredzēts palielināt Ministru prezidenta, ministru, parlamentāro sekretāru, Saeimas frakciju un komisiju vadītāju algas. Šādas izmaiņas paredz komisijas akceptētais priekšlikums grozījumiem Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā.

Pašlaik deputātiem, kuri ieņem dažādus amatus Saeimā, izmaksā arī mēnešalgas daļu par attiecīgo amatu pildīšanu un to nosaka, mēneša vidējās darba samaksas apmēram piemērojot dažādus koeficientus. Saeimas komisijas priekšsēdētājam un frakciju vadītājiem šis koeficients ir 0,43, bet komisija atbalstīja priekšlikumu palielināt šo koeficientu līdz 1,39.

Savukārt Ministru kabineta locekļiem un parlamentārajiem sekretāriem mēnešalgu nosaka, mēneša vidējās darba samaksas apmēram piemērojot šādus koeficientus: premjeram - 4,05, ministram - 3,648, parlamentārajam sekretāram - 2,837. Savukārt komisijas atbalstītais priekšlikums paredz premjeram šo koeficientu noteikt 4,93, ministram - 4,68, bet parlamentārajam sekretāram - 3,63.

Šīm izmaiņām nākamgad ir nepieciešams aptuveni 740 000 eiro, aģentūrai LETA sacīja Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (V).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu