Ierosina kriminālprocesu par «Altum» rīkotu iepirkumu, ziņo LTV

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts policija ierosinājusi kriminālprocesu par finanšu attīstības institūcijas «Altum» rīkotu iepirkumu, ziņo LTV raidījums «De facto». Iepirkumu izsludināja pērn pavasarī – vakara pasākuma rīkošanai vienai no Latvijas prezidentūras konferencēm. Par uzvarētāju pasludināja uzņēmumu «Luka group», kam arī pārskaitīja 37 000 eiro.

Kriminālprocess sākts par faktu, tajā šobrīd nav apsūdzēto. «Tiek pārbaudīts gan tas, kā minētie līdzekļi tika izmantoti, gan tas, vai iepirkuma process atbilst likumam, notiek aktīvā izmeklēšana. Kriminālprocess sākts pēc krimināllikuma 177. panta 2. daļas par iespējamo krāpšanu, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās,» raidījumam komentē Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

Raidījuma rīcībā nonākusi sarakste

Iepirkumā uzvarējušā uzņēmuma «Luka group» līdzīpašniece un vadītāja ir Inese Lukaševska. «De facto» rīcībā ir sarakste starp Inesi Lukaševsku un konferences projekta koordinatoru, tolaik «Altum» darbinieku Gundaru Pētersonu. Iespējams, ka tajā tiek apspriestas pasākuma detaļas.

Pērn decembrī, trīs mēnešus pirms konkursa izsludināšanas, Pētersons un Lukaševska vairākkārt tikušies un apsprieda kādam pasākumam piemērotas telpas. Šā gada sākumā sarakste par telpu meklējumiem turpinājās, bet Pētersons nosūtīja Lukaševskai cita pasākuma vīziju tai pašai konferencei. Kamēr risinājās sarakste, Gundars Pētersons arī apmeklēja vienu no Ineses Lukaševskas rīkotajiem pasākumiem.

Noliedz, ka sarakstījies ar Lukaševsku

Lukaševskas bijušie kolēģi raidījumam apliecināja, ka pirms tam viņa uzsvērusi - Pētersona dalība esot sava veida spēju un kompetenču demonstrācija un tā, iespējams, varot palīdzēt sadarbībai ar kādu no Eiropas prezidentūras pasākumu pasūtītājiem. Pētersons, kurš kopš jūlija vairs nav «Altum» darbinieks, to noliedz. Intervijai viņš nepiekrīt, bet sarunā ar «De facto» nenoliedz, ka ar Lukaševsku ir sarakstījies.

Pētersons uzstāj, ka sarunas veicis arī ar citiem nozares pārstāvjiem. Uzņēmums «Luka group» pēdējos gados saimniecisko darbību nav veicis un ilgu laiku atradies likvidācijas procesā. Sazvanīta Inese Lukaševska skaidroja, ka gada sākumā konflikta dēļ viņa aizgāja no iepriekšējās darba vietas, bet piedalīties «Altum» iepirkumā vēlējās tik un tā. Tāpēc arī «atdzīvināja» neaktīvo uzņēmumu. Taču skaidrot savu viedokli kameras priekšā Lukaševska atteicās.

«Altum» valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš «De facto» skaidro, ka pagaidām nevar vērtēt informāciju par komunikāciju starp Pētersonu un Lukaševsku: «Ir atšķirība starp normālu priekšizpēti pirms iepirkuma izsludināšanas un likuma pārkāpumu. Ja persona, kas toreiz strādāja «Altum», būs veikusi pretlikumīgas darbības, ja tas tiks pierādīts, mēs pret viņu vērsīsimies par katru pierādīto centu.»

Iepirkums raisa mediju aizdomas

Par aizdomīgo pirkumu mediji ziņoja jau pavasarī. Pēc tam «Altum» veica iekšējo pārbaudi, tostarp pārbaudīja arī Gundara Pētersona e-pasta saraksti. Kapitāldaļu turētājam, Finanšu ministrijai, noziņoja ka iepirkums esot noticis atbilstoši likumam. «Finanšu ministrija kā akcionārs neveic iepirkumus savās kapitālsabiedrībās, ar to nodarbojas valde un līdz ar to visa atbildība ir valdei. Bet ja mums būs papildu informācija no policijas, ka kaut kādas papildu darbības ir jāveic, mēs noteikti to darīsim,» raidījumam komentē Finanšu ministrijas valsts sekretāre Baiba Bāne.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu