Rīgas uzņēmumu bijušie valdes locekļi ērti turpat iekārtojas amatos par konsultantiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Nu jau pusotru gadu spēkā ir ierobežojumi, kas pašvaldību deputātiem liedz ieņemt amatus pašvaldības uzņēmumu valdēs. Taču «De facto» pārliecinājās, ka šie ierobežojumi ir formāli un vairāki bijušie valžu locekļi kļuvuši par konsultantiem.

Turklāt kopumā, analizējot Rīgas domes valdošās koalīcijas deputātu deklarācijas, var secināt, ka viņi gūst labus ieņēmumus pašvaldības uzņēmumos, saņem algu arodbiedrībā LABA un ir čakli ziedotāji partijai.

Pirms trim gadiem Saeimas deputāti vienojās, ka pašvaldību deputātiem būtu jāpalielina atalgojums, bet vienlaikus jāliedz ieņemt amatus pašvaldību uzņēmumu valdēs.

Likums stājās spēkā līdz ar pēdējām pašvaldību vēlēšanām. Taču vairāku Rīgas domes deputātu deklarācijas liecina, ka amati mainījušies, taču pašvaldības uzņēmumi aizvien paliek kā ienākumu gūšanas vieta.

SC deputāts Frolovs no valdes pārcēlies uz drošības konsultanta krēslu

Piemēram, mainoties likumam, formāli uzņēmuma «Getliņi Eko» valdi atstāja Rīgas domes «Saskaņas centra» frakcijas deputāts Vladimirs Frolovs. Taču tagad viņš strādā Getliņos kā drošības konsultants. Iepriekš uzņēmumā šāda amata nebija. Frolova pienākumi valdē esot bijuši līdzīgi kā šobrīd, esot drošības konsultantam, – apsardze un uzskaite. «Getliņi Eko» valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns «De facto» norādīja, ka Frolovs bija iesācis lielus projektus, kurus bija nepieciešams pabeigt.

Par šiem pakalpojumiem Frolovs saņem algu, kas ir līdzvērtīga iepriekš valdes locekļa amatā saņemtajam atalgojumam - 40 tūkstoši gadā jeb vairāk nekā trīs tūkstoši mēnesī.

Frolovs ziedojis 11 417 eiro Latvijas Sociālistiskajai partijai, un dāsnākie ziedojumi bijuši pēdējo četru gadu laikā.

Tāpat notiek arī «Rīgas Satiksmē» - Zaharovs un Bērziņš joprojām uzņēmumā

Līdzīgi noticis arī «Rīgas Satiksmē». Pēc ievēlēšanas Rīgas domē Nikolajs Zaharovs (SC) un Andris Bērziņš (GKR) «Rīgas Satiksmes» valdi atstāja, bet uzņēmumu gan ne. «Rīgas Satiksme» ar viņiem noslēdza terminētus uzņēmuma līgumus par konkrētu darbu izpildi, kas turpinās joprojām.

Rīgas domes deputāts Andris Bērziņš (GKR): «Es sniedzu konsultācijas par attīstības jautājumiem, par infrastruktūras jautājumiem (..) Iepriekšēja pieredze man ir, un, ja es ar to varu dot kādu pienesumu un vadība to ir novērtējusi, tad es šeit nekādu pārkāpumu neredzu.»

Zaharovam uzdota konsultēšana dažādu alternatīvo degvielu risinājumu ieviešanā, tostarp – pārstāvēt uzņēmuma intereses Eiropas finansētos projektos.

Zaharova alga pērn bija 43 tūkstoši eiro, Bērziņa – 37 tūkstoši. Tas ir aptuveni tikpat, cik viņi saņēma, strādājot valdē.

Vidēji – vairāk nekā trīs tūkstoši eiro mēnesī. Zaharovs Saskaņai ziedojis 56 559,15 eiro. Bērziņš savai partijai «Gods kalpot Rīgai» nav ziedojis.

«Cilvēkiem ir attiecīga pieredze, strādājot iepriekš šais uzņēmumos, un, manuprāt, tā ir absolūti pareiza politika, ka cilvēkiem ar pieredzi dod iespēju tālāk strādāt,» raidījumam «De facto» saka Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs («Saskaņa»)

Pašvaldības uzņēmumos un nodibinājumos, amatos, kur nav uzlikti ierobežojumi amatu apvienošanai, nodarbināta teju puse no visiem valdošās koalīcijas deputātiem.

Viņu deklarācijas rāda amatus slimnīcu valdēs, Rīgas Starptautiskās autoostas un «Rīgas Siltuma» padomēs, Rīgas brīvostas valdē un citur.

Piemēram, «Rīgas namu pārvaldniekā» strādāja ne tikai Svetlana Savicka, kuras pārstāvēto nodaļu likvidēja un darbiniekus atlaida, kad radās aizdomas par iespējami fiktīvi nodarbinātiem cilvēkiem. Šai uzņēmumā kā Resursu nodrošinājuma nodaļas vadītājs iecelts deputāts Valērijs Petrovs, kurš pazīstams arī kā kampaņas «stop drugs» aktīvists. Viņa pienākumos ir, pēc viņa paša teiktā, «nodrošināt darbiniekiem kancelejas preces, skatīties, kādi ir darba apstākļi, krēsli». Petrovs partijām, kas ietilpst apvienībā «Saskaņas centrs», ziedojis 24 881 eiro.

Pastarpināti «Rīgas Satiksmes» un «Rīgas namu pārvaldnieka» līdzekļi aiziet vēl trim Rīgas domes deputātiem. Viņi guvuši ienākumus no arodbiedrības «LABA». Viens no viņiem, «LABA» valdes loceklis Raimonds Gailis, apgalvo, ka deputātu Viktora Paškova un Igora Kuzmuka personā ir atrasti labākie speciālisti konkrētu uzdevumu veikšanai.

Paškovs kā bijušais iekšlietu sistēmas darbinieks nodarbojas ar iekšējās drošības jautājumiem, lai kāds nemēģinātu arodbiedrībā LABA pārņemt varu vai nodarboties ar reiderismu. Kuzmuka uzdevumi saistīti ar sporta aktivitātēm arodbiedrībā. Gailis apraksta sava kolēģa, profesionāla sportista pienākumus: «Tieši, kas saistīts ar vadītāju un to strādājošo, kuriem ir fiksētas šīs sēdpozīcijas – stājas uzlabošanai. Viņš ir profesionāls vingrotājs, viņam ir ļoti liela pieredze šajos jautājumos. Viņš ir sniedzis ļoti lielus ieteikumus, kā uzlabot jaunajos transportlīdzekļos (..) sēdekļus. Kādiem tiem vajadzētu būt un kādi tie ir nepieciešami ikdienas darbā, lai nebūtu muguras saspringuma un sekojošās traumas.»

Par paveiktajiem uzdevumiem no arodbiedrības līdzekļiem Kuzmukam pērn samaksāti 7948 eiro un Paškovam 7700 eiro.

Arī šie abi kungi ir starp partijas ziedotājiem - Kuzmuks ar vairāk nekā 12 tūkstošiem eiro un Paškovs ar vairāk nekā piecarpus tūkstošiem (EUR 5658). Paškovs lielākās summas ziedojis pēc tam, kad sācis sadarboties ar arodbiedrību LABA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu