Ģimenes ārsts: no 31 e-veselības pakalpojuma nedarbojas neviens

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

No 31 e-veselības pakalpojuma šobrīd nestrādā faktiski neviens, otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas valdes loceklis Pauls Princis.

Viņš norādīja, ka deviņu gadu laikā, kopš uzsākts e-veselības projekts, nav izveidota sistēma, kas apmierinātu ārstus un pacientus. Ārsts minēja, ka

35% pacientu nemaz nevēlas izmantot šo sistēmu, taču, ja tā nākamā gada laikā netiks realizēta, Latvijai var nākties atmaksāt Eiropas Komisijai aptuveni 11 miljonus eiro.

«Ir bažas, ka nākamajā gadā tiks izveidots kaut kas - sistēma, kurā nebūs aizsargāti personu dati,» sacīja Princis.

Jau ziņots, ka Veselības ministrija otrdien informēs par elektronisko darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtību.

Valdība otrdien lems par grozījumiem darbnespējas lapu izsniegšanas kārtībā.

Projekts nosaka, ka uz papīra veidlapām darbnespējas lapas var izrakstīt ne ilgāk kā līdz 2016.gada 30.jūnijam, bet no 2016.gada 1.jūlija darbnespējas lapas izrakstāmas tikai elektroniski.

Ministru kabineta noteikumu grozījumu projekts saistīts ar e- veselības ieviešanu Latvijā.

No 2015.gada novembra līdz 2016.gada 30.jūnijam norisināsies elektronisko darbnespējas lapu ieviešanas pilotprojekts, kurā piedalīsies tās ārstniecības iestādes, kuras vēlēsies izmantot elektroniskās darbnespējas lapas funkcionalitāti jau pirms 2016.gada 1.jūlija.

Kā ziņots, Valsts kontrole revīzijā secinājusi, ka līdzšinējās darbības saistībā ar e-veselības projekta ieviešanu bijušas orientētas tikai uz ES fondu līdzekļu apguvi, ne konkrētu mērķu sasniegšanu.

Līdz ar to Valsts kontrolei ir bažas, ka Latvija var pazaudēt ES piešķirtos līdzekļus.

Gadījumā, ja noslēguma pārbaudēs par projekta ieviešanu tiks konstatēts, ka projekta mērķi nav sasniegti, un piešķirtos ES līdzekļus atzīs par nepamatoti izlietotiem, Latvijai būs jāmeklē 11,3 miljoni eiro, lai segtu radītos izdevumus.

Lai gan e-veselības sistēmai būtu jāsāk darbs no 2016.gada, secināts, ka ir iztērēti 14,5 miljoni eiro, bet iedzīvotājiem nav pieejams neviens no 31 plānotā pakalpojuma. Veselības ministrija gan apstiprinājusi, ka no šā gada oktobra būs pieejama neliela daļa no pakalpojumiem.

Tāpat secināts, ka lēnās un neveiksmīgās projekta virzības dēļ NVD nelietderīgi izlietojis jau 760 000 eiro.

Šie līdzekļi tērēti, maksājot par koncepcijas un tehniskās specifikācijas izstrādi pasākumam, kas nemaz netiek turpināts,

tāpat ir maksāts par sākotnēji nepilnīgi izstrādāto e-veselības risinājumu pilnveidošanu, organizētas e-veselības lietošanas apmācības, lai gan pati sistēma nav pieejama.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) arī atzinis, - lai projektu īstenotu, nepietiks ar līdz šim piešķirtajiem līdzekļiem. Ministrija vēlas vēl aptuveni 36 miljonus eiro, tomēr neesot lielu cerību, ka visu prasīto summu saņems. Minsitrija plāno vērsties valdībā.

Tāpat ministrs paudis, ka par e-veselības projekta ieviešanas neveiksmēm atbildīgās personas pagaidām nevajag meklēt, tomēr tas tiks darīts, ja nāksies atmaksāt piešķirtos ES fondu līdzekļus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu