Pētījums: šogad vismaz vienu preses izdevumu ir lasījuši vidēji 89% Latvijas iedzīvotāju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/photos/zilupe

Šogad vismaz viena pētījumā iekļautā preses izdevuma kādu no pēdējiem sešiem numuriem ir lasījuši vai caurskatījuši vidēji 89% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem, liecina pētījumu kompānijas «TNS Latvia» Nacionālā preses auditorijas pētījuma par 2015.gadu rezultāti.

Tostarp 76% Latvijas iedzīvotāju ir lasījuši kādu no pēdējiem sešiem numuriem vismaz vienam pētījumā iekļautam laikrakstam, bet 66% - vismaz vienam pētījumā iekļautam žurnālam.

2015.gadā salīdzinājumā ar 2014.gadu kopējais preses lasītāju skaits ir samazinājies par diviem procentpunktiem,

bet žurnālu un laikrakstu lasītāju īpatsvars ir samazinājies par vienu procentpunktu. Savukārt šogad, salīdzinot ar 2010.gadu, kopējais preses lasītāju skaits ir samazinājies par pieciem procentpunktiem, žurnālu lasītāju īpatsvars ir samazinājies par trīs procentpunktiem, bet laikrakstu lasītāju īpatsvars – par 12 procentpunktiem.

Straujākais laikrakstu lasītāju samazinājums pēdējo sešu gadu laikā - 18 procentpunktu kritums - 2015. gadā salīdzinājumā ar 2010. gadu ir vērojams Rīgā, savukārt žurnālu lasītāju īpatsvars galvaspilsētā ir samazinājies par trīs procentpunktiem.

Kā norāda TNS vecākā klientu vadītāja Elīna Krūze, 2015.gadā piecu lasītāko žurnālu tops ir saglabājies tāds pats kā 2013. un 2014. gadā. Top 5 lasītākie žurnāli pēc viena numura vidējās auditorijas ir nedēļas žurnāli «Ieva», «Privātā Dzīve» un «Kas Jauns», kā arī divnedēļu žurnāls «Ievas Stāsti» un mēneša žurnāls «Ievas Virtuve».

Savukārt 2015.gadā lasītāko laikrakstu Top 5 pēc viena numura vidējās auditorijas ir vērojamas izmaiņas. Pirmajā vietā piekto gadu pēc kārtas ierindojas iknedēļas laikraksts «MK Latvija (rus)». Savukārt no ceturtās vietas uz otro vietu ir pakāpusies TV programmu avīze «Televizor (rus)/MK Latvija (rus)». Trešā lasītākā šogad ir TV programmu avīze «Latvijskaja TV-Programma (rus)», ceturtajā vietā ierindojas reklāmas avīze «Rīgas Santīms», bet piektais lasītākais ir dienas laikraksts «Latvijas Avīze».

Pētījuma datu analīze reģionos apliecina, ka 2015.gadā Rīgā lasītākais preses izdevums ir «MK Latvija (rus)». Savukārt Pierīgas, Vidzemes un Kurzemes reģionā lasītākais ir nedēļas žurnāls «Ieva», Zemgalē - «Jelgavas Vēstnesis», bet Latgalē - reģionālais izdevums «Miļļion (rus)».

Nacionālajā preses auditorijas pētījumā par 2015.gadu ir apkopota informācija par 163 Latvijā izdotu drukāto preses izdevumu auditoriju. Pētījums tika veikts laika posmā no 2014.gada 27.oktobra līdz 2015.gada 25.oktobrim un tajā piedalījās 12 024 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 74 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu