Saeimas komisija noslēdz darbu pie jaunā Patvēruma likuma

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien noslēdza darbu ar jauno Patvēruma likumu, par kuru Eiropas Komisija ierosinājusi pret Latviju pārkāpuma procedūra, jo tā pieņemšana kavējas.

Likumprojekta virzīšanu uz galīgo lasījumu deputāti otrdien atbalstīja vienbalsīgi. Trešajam lasījumam bija iesniegti 146 priekšlikumi.

«Ir izdarīts ļoti liels darbs. Ceru, ka pārkāpuma procedūras sankcijas nebūs lielas,» pēc balsojuma par likumprojekta virzīšanu trešajam lasījumam sacīja komisijas vadītāja Inese Laizāne.

Likuma mērķis ir nodrošināt personu tiesības Latvijā saņemt patvērumu, iegūt bēgļa vai alternatīvo statusu vai saņemt pagaidu aizsardzību.

Viena no projekta lielākajām izmaiņām ir tā, ka patvēruma meklētāju intervēšanu turpmāk veiks Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde nevis robežsardze kā līdz šim. Pēc ilgākām debatēm Saeimas komisija atbalstīja normu, ka, reaģējot uz ārkārtēju patvēruma meklētāju pieplūdumu, par patvēruma meklētāju uzņemšanu Latvijā lemj Saeima, un valdība pieņem lēmumus balstoties uz parlamenta lēmumu.

Iekšlietu ministrija norāda, ka procedūra bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanai pēc būtības nav mainījusies, bet ir precizētas detaļas.

Iepriekšējais likums Latvijā pieņemts 2009.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu