Latvijas paviljonu Venēcijā apmeklējuši 200 tūkstoši; iegūst galveno atbalstītāju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas paviljonu 56. Venēcijas mākslas biennālē, šogad ekspozīciju veidojot māksliniekiem Katrīnai Neiburgai un Andrim Eglītim, apmeklēja 200 tūkstoši cilvēku, piektdien informēja Kultūras ministrijas un Latvijas laikmetīgās mākslas centra pārstāvji.

Biennāle notiek reizi divos gados, un turpmākajām trim pasākuma norises reizēm iegūts galvenais atbalstītājs «ABLV Charitable Foundation», kas ik gadu māksliniekiem novirzīs 50 tūkstošus eiro, bet kopumā fonda līdzfinansējums būs 150 tūkstoši eiro, paredz noslēgtā vienošanās.

Fonda atbalsts tiek vērtēts kā būtisks, jo aizvadītās 56. Venēcijas mākslas biennāles Latvijas paviljona izmaksas bija 200 tūkstoši eiro.

Latvijas paviljons komisāre, Latvijas laikmetīgās mākslas centra vadītāja Solvita Krese pastāstīja, ka Latvijas paviljons uzņēmis teju rekordaugstu apmeklētāju skaitu un mākslinieki saņēma sadarbības piedāvājumus. Neiburga un Eglītis ir uzaicināti piedalīties Kochi-Muziris biennālē Indijā un mūzikas un mākslas festivālā «Coachella» Kalifornijā.

Krese atklāja, ka viss tapis lielā steigā, un viņa nesaprot, kā izdevies realizēt iecerēto, jo daudz kas bijis uz pārcilvēcisku spēju robežas. «Viennozīmīgi varu vērtēt šo dalību kā ļoti veiksmīgu, kurai redzama tālāka attīstība un virzība,» viņa uzsvēra.

Konkurss māksliniekiem uz aizvadīto biennāli tika izsludināts tikai 2014.gada septembrī, bet turpmāk to plānots darīt gada sākumā - deviņus mēnešus ātrāk.

Māksliniece Katrīna Neiburga neslēpa, ka bijušas negulētas naktis, bet ir saņemti fantastiski piedāvājumi un nākotnes plāni ir grandiozi. «Šķiet, ka tas ir liels pavērsiens dzīvē. Ieguvām fantastisku komandu, ar ko strādāsim vēl un vēl. Mēs neesam gatavi šķirties,» viņa teica.

Andris Eglītis stāstīja, ka bijis interesanti strādāt kopā, kas noticis pirmo reizi, pārklājoties diviem dažādiem skatu punktiem un pieejām.

«Pieredzes veiksmīgi pārklājās, un darbs ieguva dzīvību. Bija milzīgs prieks, ka atklāšanas laikā nācās dzirdēt, ka bija uztverta ideja bez skaidrojumiem, par ko darbs ir. Tas bija būtisks elements - saglabāt intuitīvo sajūtu, ko bieži nevar paskaidrot, bet pie tās turamies. Bija gandarījums, ka skatītāji no dažādām pasaules malām to saprata un uztvēra,» pauda mākslinieks.

Darbs ir izjaukts un atgādāts uz Latviju, bet, vai tas būs apskatāms Latvijā, pagaidām nav skaidri zināms, jo tam nepieciešams finansējums.

Darbu veidoja būvju sistēma, kas caurausta ar videostāstiem par īpatnu lokālo fenomenu – vīriešiem, kas labprāt savu brīvo laiku pavada garāžā, ķimerējoties ap dažādiem mehānismiem šāda vaļasprieka nolūkā iekārtotās darbnīcās.

56. Venēcijas mākslas biennāli atklāja 8. maijā, un tā ilgst vairākus mēnešus. Biennāle notiek reizi divos gados. Oficiālajā skatē piedalījās 89 valstis.

Jau rakstīts, ka fonds «ABLV Charitable Foundation» ir līdzdibinātāji iniciatīvai par privātiem līdzekļiem izveidot Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeju. Sadarbība par Latvijas dalību Venēcijas mākslas biennālē ilgs līdz 2021. gadam - gadam, kad plānots atvērt par privātiem līdzekļiem topošo Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu