«Vienotības» politiķi reitinga kritumu saista ar valdības demisiju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Partijas «Vienotība» reitinga kritumu atsevišķi organizācijas politiķi vērtē arī kontekstā ar Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) demisiju. Tiek norādīts, ka, lai palielinātu partijas popularitāti, tikai ar kosmētiskām reformām nebūšot līdzēts, jāpanāk arī «vienotība «Vienotībā«».

«Vienotības» Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Edvards Smiltēns norādīja, ka viens no partijas reitinga krituma iemesliem ir valdības krišana, jo tā mazināja stabilitāti. Arī pirms demisijas gaidas par valdības krišanu satracināja sabiedrību. Iedzīvotāji pašlaik dažādu jautājumu dēļ jūtas nedroši un šādā situācijā no valdības sagaida reizē dinamisku rīcību un stabilitāti. Taču aktīvas rīcības vietā vairāk bija redzama «muļļāšanās uz vietas» un, lai gan vairākās jomās, piemēram, izglītībā, bija paveiktas vairākas izcilas lietas, publiskajā telpā sasniegumu vietā dominēja nozaru problēmjautājumi, skaidroja politiķis.

Smiltēns arī norādīja, ka «nekas nenogalina partiju» tik ātri kā «nevienotība «Vienotības» iekšienē», tāpēc politiskajam spēkam ir iekšēji jāsakārtojas, lai «airētu vienā virzienā». Darba procesā, līdzīgi kā ģimenes dzīvē, var rasties arī kāds aizvainojums, bet tas ir jānoliek malā, lai vienotos kopīgam darbam, norādīja politiķis.

Taujāts, vai ar to viņš domā, ka tā dēvētajam «Vienotības» sešiniekam - deputātiem Ilzei Viņķelei, Lolitai Čigānei, Aleksejam Loskutovam, Andrejam Judinam, Intam Dālderim un Veiko Spolītim - ir jāatbalsta Solvitas Āboltiņas (V) virzīšana par partijas premjera kandidātu, Smiltēns pauda neizpratni par jēdzienu «sešinieks». Viņš norādīja, ka, lai gan pats arī iepriekš ir nācis no partijas «Sabiedrība citai politikai», taču tagad visi ir vienojušies strādāt vienā partijā «Vienotība». Tikpat labi politiķis varētu frakcijā izveidot trīsdesmitgadnieku apvienību, kas īpaši iestātos par jauno cilvēku prioritātēm, jokoja Smiltēns.

«Vienotības» priekšsēdētājas vietnieks uzsvēra vienotības un saliedētības nozīmi, ne tikai izvirzot vienu valdības vadītāja pretendentu, bet arī pēc tam kā komandai aizstājoties aiz viņa un strādājot, lai palīdzētu valdības vadītājam īstenot valstij nepieciešamās reformas, tostarp veselības un izglītības jomā.

Deputāte Viņķele (V) kā iemeslu partijas reitinga kritumam minēja to, ka pati «Vienotība» no amata «norāva nost» savu premjeru. Lai gan varēja tikt uzdots jautājums, cik līdzšinējais Ministru kabinets bija rīcībspējīgs, taču sabiedrība notikušās «galma spēles» neatzina par pieņemamām, sacīja politiķe. Acīmredzot «Vienotība» nerīkojās civilizētā veidā, jo, ja ir situācija, kad ir pamats valdības vadītāja nomaiņai, tas ir jādara, ievērojot atbilstošus principus. Šāda rīcība ir jāizskaidro un ir jārīkojas godīgi un atklāti, viņa piebilda.

Tāpat Viņķele pauda, ka pašreizējās situācijas, kādā atrodas «Vienotība», risināšanai ar kosmētiskiem līdzekļiem nebūs līdzēts. Tas ir jautājums par to, kā partijas vadība vada politisko spēku un cik labi paši biedri spēj izvēlēties organizācijas vadošos pārstāvjus, teica Viņķele. Viņasprāt, «Vienotībai» jātiek skaidrībā par tādiem jautājumiem kā komandas veidošana un to, cik iekļaujoša ir partija attiecībā uz citādiem viedokļiem. Vaicāta par Āboltiņas lomu, politiķe akcentēja, ka šis nav tik daudz stāsts par konkrēto politiķi, bet par partijas darbību kopumā.

Taujāta par viņas un pārējo piecu minēto kolēģu nostāju jautājumā par Āboltiņas virzīšanu par «Vienotības» valdības vadītājas kandidāti, Viņķele norādīja, ka savu nostāju deputāti paudīs 28.decembrī.

Kā ziņots, pēdējā mēneša laikā vēlētāju atbalsts demisionējušās Ministru prezidentes Straujumas pārstāvētajai «Vienotībai» sarucis par 2,6 procentpunktiem, līdz ar to, ja Saeimas vēlēšanas notiktu šomēnes, par «Vienotību» balsotu 5,5% vēlētāju, liecina «Latvijas faktu» decembra sākumā veiktā aptauja.

Vēl novembrī par «Vienotību» bija gatavi balsot 8,1% pilsoņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu