Speciāla militāra vienība sargās no kiberuzbrukumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aizsardzības resora aizsargāšanai no kiberuzbrukumiem izveidota speciāla militāra Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas vienība, intervijā pastāstīja Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Aizsardzības resora aizsargāšanai no kiberuzbrukumiem izveidota speciāla militāra vienība

Rīga, 26.dec., LETA.

Viņš norādīja, ka valsts aizsardzība kibertelpā ir kļuvusi tikpat aktuāla kā tās sauszemes, gaisa un jūras robežas aizsardzība. Līdz ar to izveidota īpaša vienība, kuras uzdevums būs nodrošināt aizsardzības resoru no uzbrukumiem un cita veida apdraudējumiem kibertelpā, kā arī iespēju robežās identificēt potenciālos draudus un to izcelsmes avotus.

No plašākiem komentāriem par vienību Garisons atturējās.

Šī nav vienīgā vienība bruņotajos spēkos, kuras uzdevums ir gādāt par kiberdrošību. Zemessardzes Kiberaizsardzības vienība izveidota 2013.gada vasarā, kad aizsardzības ministrs parakstīja pavēli par Nacionālo bruņoto spēku (NBS) organizatoriskās struktūras izmaiņām, tajā iekļaujot šo vienību. Vienības komandieris ir majors Gatis Graudiņš.

Vienība tika izveidota, apvienojot privātajā sektorā nodarbinātos un brīvprātīgi iesaistīties gatavos ekspertus, kuri brīvajā laikā ir ieinteresēti veidot regulāru sadarbību informācijas tehnoloģiju (IT) drošības jautājumos, pilnveidot ekspertīzi un zināšanas nacionālā un starptautiskā līmenī, piedalīties un organizēt kiberuzbrukumu novēršanas mācības, kā arī nepieciešamības gadījumā sniegt atbalstu valsts un privātajām struktūrām.

Kiberaizsardzības vienības galvenais mērķis ir attīstīt spējas, lai sniegtu atbalstu krīzes vai apdraudējuma situācijā IT drošības incidentu novēršanā un radušos seku pārvarēšanā kibertelpā, ja NBS vai Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas rīcībā esošie resursi būtu nepietiekami, ja vienības piesaiste paātrinātu neatliekamo pasākumu īstenošanu vai ja tās rīcībā būtu speciāli resursi šo darbību veikšanai.

Savukārt Aizsardzības ministrijas pakļautībā darbojošās Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas uzdevumi ir uzturēt un aktualizēt informāciju par IT drošības apdraudējumiem, sniegt atbalstu IT drošības incidentu novēršanā un atbalstu valsts institūcijām IT drošības jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu