ECT piespriež Latvijai samaksāt 3000 eiro morālo kaitējumu saistībā ar neobjektīvu tiesas lēmumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) piespriedusi Latvijai samaksāt 3000 eiro kompensāciju Latvijas iedzīvotājam par neobjektīvu tiesas lēmumu, informēja Ārlietu ministrijā.

Ruslans Savins ECT bija iesūdzējis Latviju par to, ka krimināllietas izskatīšanas laikā viens un tas pats Latgales apgabaltiesas tiesas sastāvs izskatīja gan iesniedzēja sūdzību par lēmumu par drošības līdzekļa piemērošanu, gan vēlāk iesniedzēja iesniegto apelācijas sūdzību par pirmās instances tiesas notiesājošo spriedumu.

Tiesa veikusi teksta analīzi Latgales apgabaltiesas lēmumam, kurā ir noraidīta iesniedzēja sūdzība par apcietinājuma piemērošanu. ECT secinājusi, ka var secināt, ka

tiesneši vēl pirms krimināllietas izskatīšanas pirmajā instancē bija pauduši viedokli, kas izraisa pamatotas šaubas par viņu objektivitāti.

Tiesas ieskatā Savinam varēja būt pamatotas šaubas par tiesnešu objektivitāti, jo gan sūdzību par apcietinājuma piemērošanu, gan arī apelācijas sūdzību par pirmās instances notiesājošo spriedumu trīs Latgales apgabaltiesas tiesneši izskatīja pilnīgi vienādā sastāvā.

ECT arī norāda, ka divu gadu ilgs laika posms starp brīdi, kad Latgales apgabaltiesas tiesneši pieņēma lēmumu par sūdzību par apcietinājuma piemērošanu un apelācijas sūdzības izskatīšanu par notiesājošo spriedumu nebija pietiekams, lai kliedētu šaubas par tiesnešu objektivitāti.

Iesniedzējs bija lūdzis piespriest maksāt viņam morālā kaitējuma kompensāciju 70 eiro apmērā par katru cietumā pavadīto dienu vai summu pēc ECT ieskatiem. Tiesa nolēmusi, ka Savinam izmaksājamās morālā kaitējuma kompensācijas apmērs ir 3000 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu