Hokings: Cilvēci apdraud pašas radītās problēmas

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Slavenais britu fiziķis un matemātiķis Stīvens Hokings atzinis, ka cilvēci 21.gadsimtā apdraud virkne pašas radītu problēmu, starp kurām visnopietnākās ir kodolkarš, globālā sasilšana un ģenētiski modificēti vīrusi.

Hokings piebilda, ka zinātnes un tehnoloģiju progress radīs arī jaunus apdraudējumus.

Viņš nolasīja šī gada BBC Reita lekciju, kas bija veltīta melno caurumu pētniecībai, bet ar savām prognozēm viņš nāca klajā, atbildot uz klausītāju jautājumiem.

Hokings norādīja, ka cilvēcei iespējams izdzīvot, veidojot kolonijas uz citām planētām.

«Lai gan katastrofas iespēja uz planētas Zeme konkrētajā gadā var tikt atzīta par zemu, tā ar laiku pieaugs un kļūs par gandrīz drošu nākamajos tūkstoš vai desmittūkstoš gados,» brīdināja fiziķis. «Ar laiku mums jāizplatās kosmosā un [jānonāk] līdz citām zvaigznēm, lai katastrofa uz Zemes nenozīmētu cilvēku sugas galu.»

«Taču vismaz nākamo simts gadu laikā mēs neizveidosim pašpietiekamas kolonijas kosmosā, tāpēc mums šajā periodā jābūt ļoti piesardzīgiem,» piebilda zinātnieks.

Hokings norādīja, ka zinātnes progress neapstāsies un ka tāpēc cilvēkiem jāapzinās briesmas un tas jāpakļauj kontrolei. «Esmu optimists un ticu, ka mēs to spējam,» uzsvēra zinātnieks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu