Savākti 10 000 parakstu par atklātām prezidenta vēlēšanām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe / LETA

Sabiedrības iniciatīvu portālā «Manabalss.lv» savākti 10 000 parakstu par atklātu balsojumu Valsts prezidenta vēlēšanās, liecina informācija portālā.

Nepieciešamie paraksti iniciatīvas iesniegšanai Saeimā savākti aptuveni pusotra gada laikā.

Iniciatīvas iesniedzējs ir Jānis Veide. Viņš ierosināja, ka Valsts prezidentu ievēlē, atklāti balsojot, ar ne mazāk nekā 51 Saeimas locekļa balsu vairākumu. Patlaban prezidentu ievēlē, aizklāti balsojot, ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļa balsu vairākumu.

Iniciatīvas pieteikumā teikts, ka balsojums par Valsts prezidentu ir vienīgais aizklātais balsojums Saeimā. Visi pārējie balsojumi par likumprojektiem, lēmumiem un par amatpersonām ir atklāti.

«Mudināsim deputātus būt konsekventiem un atklāti balsot arī par Valsts prezidentu. Atklāts balsojums izbeigtu neveselīgo ažiotāžu, kas izceļas pēc Valsts prezidenta vēlēšanām, kad daži deputāti maldina presi un vēlētājus par savu izvēli, līdz ar to metot ēnu uz visiem deputātiem. Pēdējās vēlēšanas nebija izņēmums. Valsts prezidenta vēlēšanām jābūt atklātām un caurspīdīgām, lai vēlētājiem būtu iespējams uzzināt, kā viņu vēlētie deputāti balsojuši un kas uzņemas atbildību par rezultātu. Tās ir vēlētāju tiesības!» uzsvēra iniciatīvas pieteicējs.

Kā ziņots, Saeima pērn 12.februārī noraidīja nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) rosinātos grozījumus Satversmē, kas paredz Valsts prezidenta ievēlēšanu atklātā balsojumā. Satversmē noteikts, ka prezidentu ievēl, aizklāti balsojot, ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļa balsu vairākumu. Savukārt nacionālā apvienība rosināja veikt likuma pārmaiņas, nosakot, ka balsojumam jābūt atklātam. VL-TB/LNNK šīs pārmaiņas rosināja, lai veicinātu sabiedrības uzticēšanos Saeimai un nodrošinātu prezidenta ievēlēšanas procesa caurskatāmību.

Šis likumprojekts izraisīja domstarpības starp valdošajām partijām, jo koalīcijas līgumā noteikts, ka par Satversmes grozījumiem partneriem jābūt vienotam viedoklim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu