Saldū uz divu vidusskolu bāzes veidos reģionālo vidusskolu; novadā reorganizēs vēl vairākas izglītības iestādes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No nākamā mācību gada tiks likvidēta Saldus 1.vidusskola un Saldus 2.vidusskola, uz abu mācību iestāžu bāzes dibinot reģionālo Saldus vidusskolu novada centrā. Par šo un vēl vairāku citu Saldus novada izglītības iestāžu reorganizāciju vakar lēma Saldus novada dome, informēja Saldus Tūrisma informācijas, kultūras un sporta centra sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Sproģe.

Skolu reorganizācija notiek, pamatojoties uz pērn 17.decembrī apstiprināto Saldus novada izglītības pakalpojuma attīstības stratēģiju, kas izstrādāta ar mērķi attīstīt izglītības nozari Saldus novadā un piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu skolu sakārtošanai.

Reģionālās vidusskolas jeb Saldus vidusskolas darbība plānota Saldus 2.vidusskolas ēkā, kas ir 18 gadus jaunāka nekā Saldus 1.vidusskolas ēka, un līdz ar to 2.vidusskolas telpu un citas infrastruktūras sakārtošana izmaksā aptuveni trīs reizes lētāk nekā 1.vidusskolas ēkas sakārtošana. «Jāņem vērā, ka, šādi rīkojoties, vairāk Eiropas Savienības finansējuma iespējams novirzīt citām izglītības iestādēm, kuras atbilst atlases kritērijiem,» skaidroja Sproģe. Saldus 2.vidusskolas telpas ir arī ietilpīgākas un var uzņemt 700 skolēnu atšķirībā no 1.vidusskolas, kuras maksimālā ietilpība ir 500 skolēni. Pašlaik abas skolas ir pustukšas, līdz ar to apvienošana ir loģisks solis, skaidroja pašvaldībā. Pagaidām nav konkrētu plānu par to, kā turpmāk izmantot 1.vidusskolas telpas, taču zināms, ka sporta zāles ēkas izmantošana paredzēta līdzšinējiem mērķiem.

Kā liecina izglītības attīstības stratēģijā apkopotie dati, Saldus 1.vidusskolā 2015.gadā mācījās 327 skolēni, bet 2.vidusskolā - 305 audzēkņi.

Pašlaik Saldus 1.vidusskolā strādā 42 pedagogi, bet Saldus 2.vidusskolā - 57 skolotāji. Pedagogu skaits jaunajā reģionālajā vidusskolā būs atkarīgs no skolēnu skaita klasēs un klašu komplektu skaita, kā arī piedāvāto izglītības programmu skaita.

Jaundibināmās Saldus vidusskolas direktora izvēlei tiks organizēts atklāts konkurss.

Saskaņā ar apstiprināto izglītības pakalpojuma attīstības stratēģiju vakar domes sēdē tika pieņemti lēmumi arī par vairāku citu novada izglītības iestāžu reorganizāciju. Saistībā ar stratēģijas priekšlikumiem par ES struktūrfondu finansējuma piesaisti Striķu pamatskola tiks pārveidota par Striķu sākumskolu, kurā būs atvērtas pirmās sešas klases. Pamatskolu grupā Saldus pamatskola un Cieceres internātpamatskola skolēnu skaita ziņā atbilst Izglītības un zinātnes ministrijas apstiprinātajiem kritērijiem, tādēļ to reorganizācija nav nepieciešama, izņemot vienas noteiktas izglītības programmas ieviešanu, skaidroja pašvaldībā.

Otrajā stratēģijas blokā ir runa par tām izglītības iestādēm, kuras arī pēc izmaiņām neatbilst prasībām, lai tās varētu pieteikt ES finansējuma saņemšanai. Uz Kalnu vidusskolas un Nīgrandes pamatskolas bāzes tiks izveidota viena izglītības iestāde - Kalnu vidusskola. Nīgrandē bērnudārzs «Griezīte» tiks pievienots pirmsskolas izglītības iestādei «Straumīte». Tiks likvidēta Saldus 1.vidusskolas struktūrvienība «Sātiņi», saglabājot Sātiņos pirmsskolu un pievienojot to Saldus pirmsskolas izglītības iestādei «Sienāzītis».

Apstiprinātā stratēģija paredz izmaiņas arī Rubas pagasta izglītības iestādēs, uz Rubas pamatskolas un Rubas speciālās internātpamatskolas bāzes izveidojot vienu izglītības iestādi - Rubas internātpamatskolu. Par to gan vēl domes lēmums pagaidām nav pieņemts.

Pārējo Saldus novada pašvaldības izglītības iestāžu statusu plānots saglabāt nemainīgu, kamēr izglītības iestāde spēj nodrošināt mācību plāna izpildi spēkā esošās finansēšanas sistēmas ietvaros, skaidroja Sproģe.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu