Okupācijas režīma nodarīto zaudējumu aprēķināšanas komisiju vadīs Edmunds Stankevičs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Turpmāk komisiju PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaita un masu kapu vietu noteikšanai, informācijas par represijām un masveida deportācijām apkopošanai un Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu aprēķināšanai vadīs Edmunds Stankevičs.

Stankevičs jau vadīja šo komisiju, kad tā tika izveidota 2005.gadā, kā arī strādāja tajā kopš komisijas atjaunošanas 2013.gadā. Stankevičs ir Latvijas okupācijas izpētes biedrības valdes loceklis.

Tieslietu ministrijā skaidro, ka gada sākumā ministrijā tika saņemts līdzšinējā komisijas priekšsēdētāja Jāņa Tomela iesniegums, kurā viņš lūdz atbrīvot sevi no komisijas priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas personīgu iemeslu dēļ.

LETA jau ziņoja, ka pērn Baltijas valstu tieslietu ministri parakstīja deklarāciju par PSRS okupācijas nodarīto zaudējumu aprēķināšanas un atgūšanas nepieciešamību, norādot uz Krievijas pienākumu uzņemties atbildību par okupācijas faktu un zaudējumu kompensāciju.

Deklarācijā pausts, ka ir pienācis laiks «sakārtot attiecības ar pagātni» un izrēķināt zaudējumus, kurus radīja PSRS okupācijas režīms. Līdz ar deklarāciju tiks mēģināts uzsvērt nepieciešamību visu trīs valstu ekspertiem un politiķiem palielināt savas pūles un pievērsties vairāku jautājumu risināšanai.

Tāpat deklarācijā bija norādīts, ka ir vajadzīgs norādīt kā faktu to, ka Baltijas valstis nekad nepārstāja juridiski pastāvēt, pat tad, ka atradās PSRS okupācijā. Tāpat kopīgas sadarbības rezultātā ir vajadzīgs izvērtēt un paziņot kopīgos ekonomiskos zaudējumus un kaitējumu, ko Baltijas valstīm nodarīja PSRS okupācijas režīms.

Tāpat Baltijas valstis ir apņēmušās, ka Krievijai kā PSRS tiesību pārņēmējai jāatzīst okupācijas fakts, jāuzņemas pilnīga atbildība par to un jākompensē Baltijas valstīm radušies zaudējumi. Baltijas valstīm tāpat ir jāļauj gatavoties attiecīgām starptautiskām darbībām, kuras pieļauj starptautiskā likumdošana, lai varētu pieprasīt attiecīgu kompensāciju no Krievijas.

Deklarāciju parakstīja Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tieslietu ministri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu