Pagarina dzīvesvietu deklarēšanu Rīgā; paaugstinātu NĪN piemēros pēc 29.februāra

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Līdz šā gada 29.februārim noteikts pārejas periods paaugstinātās nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmes piemērošanai Rīgā, trešdien pēc tikšanās ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu, žurnālistiem sacīja Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Šāds lēmums pieņemts saistībā ar daudzajām iedzīvotāju sūdzībām par to, ka laika periodā no 2015.gada 30.decembra plkst.17 līdz šā gada 2.janvārim tehnisku iemeslu dēļ portālā «www.latvija.lv» nebija pieejams e-pakalpojums «Dzīvesvietas deklarācijas iesniegšana».

Tostarp iedzīvotāji sūdzībās bija norādījuši, ka no viņiem neatkarīgu iemeslu dēļ nebija iespējams deklarēt dzīvesvietu savā nekustamajā īpašumā, tādēļ šogad viņiem var tikt piemērota paaugstināta NĪN likme.

Pēc Ušakova teiktā, šis ir korekts un operatīvs veids, kā atrisināt radušos problēmu. "Pateicoties kopā atrastam lēmumam, ir noteikts pārejas periods līdz 29.februārim . Visiem, kas deklarēs savu dzīvesvietu Rīgā sev piederošos īpašumos vai atbilstoši faktiskajai dzīvesvietai, viņiem saglabāsies spēkā esošās atlaides par viņiem piederošajiem nekustamajiem īpašumiem. Attiecīgi arī paziņojumi par šo nodokli tiks izsūtīti ar nelielu, atbilstošu kavējumu, lai mēs varētu tos iekļaut," teica Ušakovs.

Jautāts, kā tiks nodrošināta iedzīvotāju informēšana par deklarēšanās termiņa pagarināšanu, Gerhards uzsvēra, ka gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, gan Rīgas dome pie šī jautājuma strādās. "Ir ļoti svarīgi, lai sabiedrība zinātu šo informāciju, ka laiks ir pagarināts, turklāt tas darīts sabiedrības interesēs. Diemžēl ļoti daudzi, kas gribēja deklarēties, nav paspējuši to izdarīt, gan objektīvu, gan subjektīvu iemeslu dēļ, sacīja Gerhards.

Vienlaikus ministrs piebilda, ka pavisam noteikti tas nav tāpēc, ka lēmums pieņemts pēdējā brīdī. Viņš minēja, ka Rīgas dome attiecīgo lēmumu pieņēmusi savlaicīgi.

Vienlaikus Ušakovs atzīmēja, ka termiņš otrreiz pagarināts netiks.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka Gerhards nosūtījis Rīgas mēram vēstuli, kurā iesaka izvērtēt iespēju ieviest pārejas posmu par NĪN aprēķināšanu 2016.gadam, nosakot to līdz šā gada 1.martam. Šajā periodā Gerhards aicina piemērot samazināto nodokļa likmi tiem Rīgas pilsētas iedzīvotājiem, kas nav paspējuši deklarēties Rīgas administratīvajā teritorijā līdz 2016.gada 1.janvārim.

«Daudzi iedzīvotāji, kuri vēlējās deklarēt savu dzīvesvietu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, minētajā laika posmā no viņiem neatkarīgu iemeslu dēļ to nevarēja izdarīt. Apzināmies, ka grozījumu saistošajos noteikumos veikšanas gadījumā pašvaldībai atsevišķos gadījumos būs jāveic nodokļa summas pārrēķināšana. Ministrijas ieskatā šāds īslaicīgais administratīvais slogs ir samērīgs ar ieguvumu gan pašvaldībai, kura vēlas piesaistīt savai administratīvajai teritorijai jaunus iedzīvotājus, lai palielinātu iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumus, gan iedzīvotājiem, kuri objektīvu iemeslu dēļ nebija deklarējuši savu dzīvesvietu Rīgas pilsētā,» uzsvēra Gerhards.

Tāpat ziņots, ka Rīgas dome šogad paaugstinājusi NĪN likmes, nosakot, ka turpmāk nodokļa lielums būs atkarīgs ne tikai no īpašuma vērtības, bet arī no tā, vai īpašumā kāds ir deklarējies. Tostarp, ja dzīvoklī neviens nebūs deklarējies, nodokļa likme būs septiņas reizes augstāka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu