CVK pašvaldību vēlēšanās apsver pasta balsošanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), gatavojoties 2017.gada 3.jūnijā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām, apsver ieviest arī balsojumu pa pastu, stāstīja CVK vadītājs Arnis Cimdars. Mērķis ir dot iespēju balsot tiem cilvēkiem, kuri ir motivēti to darīt, bet tehniski to nevar izdarīt. Lēmums par pasta balsošanu vēl nav pieņemts. CVK pasta balsošanu plāno rosināt likumdevējam.

Cimdars stāstīja, ka pieteikšanās iespējas varētu būt pa pastu, klātienē vai elektroniski. Pa pastu nodoto balsu skaitīšanai ir vairāki varianti - vēlēšanu dienas vakarā, īpaši izveidotā balsošanas iecirknī, vai pasta balsojumus sašķirot pa vēlēšanu iecirkņiem.

Daži no problēmjautājumi ir, vai balsot varētu arī Latvijā deklarētie cilvēki, kuri atrodas ārzemēs, un kurš segs izdevumus, kā arī, vai atļaut vēlētājam, kurš pieteicies balsot pa pastu, vēlēšanu dienā iecirknī mainīt savu viedokli.

Pēdējās pašvaldību vēlēšanās, kas notika 2013.gada 1.jūnijā, piedalījās 685 890 jeb 45,99% vēlētāji.

Jau ziņots, ka katru gadu februāra pirmajā ceturtdienā Eiropā atzīmē Starptautisko vēlēšanu dienu. Par tradīciju kļuvusi Publisko tiesību institūta rīkotā juridisko sarunu pēcpusdiena, kuras tēma šogad, gatavojoties 2017.gada pašvaldību vēlēšanām, ir «Pašvaldību vēlēšanu pilnveidošanas iespējas».

Sarunā par pašvaldību vēlēšanām piedalās jurists Arvīds Dravnieks, pārstāvji no Centrālās vēlēšanu komisijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Jāņa Čakstes demokrātijas un ilgtspējīgas attīstības biedrības valdes loceklis Juris Putriņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu