Cīņai ar Zikas vīrusu varētu izmantot ģenētiski modificētus moskītus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Zikas vīrusa izplatības apkarošanai Panama apsver iespēju izmantot miljoniem ģenētiski modificētu moskītu, ceturtdien atklāja Veselības ministrijas epidemioloģiskās vienības vadītājs.

Ar Zikas vīrusu var inficēties no «Aedes» ģints odu kodieniem.

Amatpersona atklāja, ka Panamas Veselības ministrija un tropisko slimību pētniecības laboratorija «Gorgas Institute» izvērtē iespēju atkārtot un izvērst pirms diviem gadiem veiktu eksperimentu, kurā tika izmantoti ģenētiski modificēti «Aedes» ģints odi.

To gēni bija mainīti tādā veidā, lai to

atvases pēc krustošanās ar asinssūcošajām mātītēm nomirst kūniņas stadijā.

2014.gadā šāds eksperiments tika veikts uz rietumiem no Panamas galvaspilsētas, kā rezultātā moskītu populācija apgabalā samazinājās par 93%.

Tomēr Veselības ministrijas epidemioloģiskās vienības vadītājs norādīja, ka projekta izmaksas ir augstas, tādēļ valdībai vēl jāizvērtē, vai ieguldīt naudu odu ģenētiskajā pārveidošanā vai labāk izlietot to sabiedrības informēšanai par nepieciešamību izskaust odu vairošanās vietas.

Panamā līdz šim reģistrēti 50 inficēšanās gadījumi ar Zikas vīrusu.

Zikas vīruss, kas ir gripai līdzīga slimība, tiek saistīts ar pieaugošu gadījumu skaitu, kad Latīņamerikā, īpaši Brazīlijā, ir piedzimuši bērni ar pārmērīgi mazu galvu un smadzenēm.

Zikas vīruss pirmoreiz tika konstatēts 1947.gadā Āfrikā, bet tika uzskatīts par relatīvi vieglu slimību, līdz pērn tika paziņots par tā pašreizējo uzliesmojumu Latīņamerikā.

Biežākie

Zikas vīrusa slimības simptomi ir drudzis, izsitumi, locītavu sāpes, iekaisušas acis,

var būt arī galvassāpes, acu sāpes, vemšana un neiroloģiskas komplikācijas. Simptomi ilgst no dažām dienām līdz nedēļai. Smagas slimības formas gadījumā nepieciešama hospitalizācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu