ASV Latvijā finansējumu ieguldīs Ādažu bāzes un Lielvārdes lidlauka attīstībai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

ASV Latvijā plāno ieguldīt finansējumu, lai pastiprinātu mācību intensitāti un uzlabotu Ādažu militārās bāzes un Lielvārdes lidlauka infrastruktūru, kas veicinās savstarpēju savietojamību ar sabiedroto spēkiem.

ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters otrdien pavēstīja, ka ASV 2017.gadā tērēs 3,4 miljardus ASV dolāru, lai atturētu «Krievijas agresiju» un palielinātu ASV klātbūtni Austrumeiropā. Finansējums tiek palielināts Eiropas iedrošināšanas iniciatīvas ietvaros.

ASV vēstniecībā aģentūra BNS noskaidroja, ka palielinātais finansējums paplašinās iniciatīvas fokusu, ļaujot tās ietvaros uzlabot vienību gatavību un reaģētspēju. «Tas tiks paveikts īstenojot pasākumus, kas ļauj nodrošināt ātru reakciju pret visiem draudiem, kurus rada agresīvi reģionālie spēlētāji,» skaidroja vēstniecības pārstāvis.

Pasākumu kopums ir arī apliecinājums ASV spēcīgai un līdzsvarotai pieejai Krievijai, ņemot vērā tās agresiju Austrumeiropā un citviet. Iniciatīvas ietvaros finansējumu Latvijā paredzēts atvēlēt, lai pastiprinātu mācību intensitāti un uzlabotu Ādāžu militārās bāzes un Lielvārdes lidlauka infrastruktūru, kas veicinās savstarpēju savietojamību ar sabiedroto spēkiem, pauž vēstniecība.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka ASV palielinās militāros tēriņus, lai turētos pretī Krievijai, nostiprinātu Savienoto Valstu klātbūtni Austrumeiropā un cīnītos pret džihādistu grupējumu «Islāma valsts». Kopējais ASV militārais budžets 2017.fiskālajā gadā būs 583 miljardi dolāru, sacīja ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters. Tēriņu ziņā ASV ievērojami apsteidz citas valstis - šī summa ir lielāka par līdzekļiem, kas tiek tērēti astoņu pasaules lielāko armiju uzturēšanai.

Budžetā arī iekļauti 3,4 miljardi dolāru Krievijas «agresijas» atturēšanai, norādīja ministrs. Salīdzinot ar tēriņiem šajā jomā iepriekšējā gadā, summa ir četrkāršojusies. «Mēs nostiprināsim mūsu stāvokli Eiropā, lai, ņemot vērā Krievijas agresiju, atbalstītu mūsu NATO sabiedrotos,» sacīja ministrs.

ASV paziņojumu par finansējuma palielināšanu apsveikuši Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu