Ar turīgo finanšu policistu saistīts nacionālās apvienības biedrs nolēmis izstāties no partijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MICHAL CIZEK / AFP

Ar turīgā bijušā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes (FPP) darbinieka Roberta Dirnēna ģimenes uzņēmumu saistītais nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK biedrs Jānis Dambis nolēmis izstāties no partijas, lai nemestu ēnu uz to, šovakar vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums «Panorāma».

Pētot to, kā Dirnēns, 19 gadus strādādams policijā, ar visai nelielu algu kopā ar radiem ticis pie daudziem vērtīgiem īpašumiem, pēdas aizvedušas arī pie VL-TB/LNNK politiķa Dambja. Viņš darbojies ar firmas «Skulte Real Estate» starpniecību, kas esot viens no posmiem ar Dirnēnu ģimeni saistīto uzņēmumu ķēdē. Dambis tirgojis nekustamos īpašumus. Daļā darījumu figurē arī viņa sieva Ilze Dambe.

Shēma izskatās pēc naudas atmazgātāju klasikas - noslēpt izcelsmi, izlaižot caur iespējami daudzām rokām, lai beigās īpašums nonāk pie vajadzīgās ģimenes, šajā gadījumā - Dirnēniem, vēstīja LTV.

VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars norādīja, ka partija nekavējoties aicinās gan Ētikas komisiju, gan Vidzemes atbildīgo koordinatoru iepazīties ar situāciju un izvērtēt to. «Un tuvākā laikā mēs noteikti nāksim ar kaut kādu slēdzienu un situācijas vērtējumu,» sacīja Dzintars.

Savukārt nacionālās apvienības koordinators Vidzemē Saeimas deputāts Jānis Dombrava atzina, ka žurnālistu atklātais saistībā ar Dambi viņam esot bijis jaunums. «Nu, protams, [runājot] par šo shēmu, ir viennozīmīgi skaidrs, ka tur ir kaut kāda netīrā nauda, kas ir mazgāta. [..] Man pašam vairāk interesēja saistība ar nacionālās apvienības biedru, bet līdz šim man nav izveidojusies pārliecība, kāda ir tieši viņa līdzatbildība, izņemot to, ka viņš ir strādājis kā īpašuma tirgotājs, apsaimniekotājs,» raidījumam sacīja Dombrava.

Tikmēr pats Dambis LTV apstiprināja, ka nodarbojas ar nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un kā starpnieks arī ar tirdzniecību, par ko viņam ar «Skulte Real Estate» ir noslēgts līgums, taču sievai šāda līguma neesot. Dambis atzina, ka pazīst Dirnēnu ģimeni, bet par turības izcelsmi neesot jautājis, tomēr īpašumi nemaz neesot tik vērtīgi.

Savu vainu notikušajā Dambis nesaskata. «Es esmu apliets mazliet ar dubļiem. Partija ir aplieta mazliet ar dubļiem,» «Panorāmai» komentēja Dambis, paužot apņemšanos izstāties no nacionālās apvienības, lai tā neiegūtu negatīvu publicitāti, kā arī pārtraukt savu sadarbību ar firmu «Skulte Real Estate» un atstāt biznesu nekustamo īpašumu jomā.

LETA jau ziņoja, ka VID FPP šonedēļ tika sākts kriminālprocess, kas saistīts ar LTV raidījumā publiski izskanējušās informācijas pārbaudi par iespējamām nelikumīgām darbībām, aģentūru LETA informēja VID Sabiedrisko attiecību daļā.

LTV raidījums «Aizliegtais paņēmiens» šonedēļ vēstīja, ka bijušā VID FPP darbinieka Dirnēna un viņa brāļa Kaspara Aleksandrova radiniekiem pieder ievērojami nekustamie īpašumi un dārgas automašīnas. Naudas izcelsme esot nezināma, un pastāvot aizdomas, ka tā iegūta naudas atmazgāšanas shēmās un, pērkot īpašumus, legalizēta. Dirnēns amatpersonu ienākumu deklarācijā esot pēkšņi uzrādījis ievērojamu naudas summu, ko saņēmis mantojumā no mirušās mātes Lidijas Dirnēnas.

Kriminālprocess sākts 2016.gada 3.februārī par Krimināllikuma 19.nodaļā paredzēto iespējamo noziedzīgo nodarījumu sastāva pazīmēm, un tā ietvaros ar kriminālprocesa līdzekļiem un metodēm tiks pārbaudītas sākotnēji izvirzītās divas versijas.

Pirmā no tām ir saistīta ar pieņēmumu, ka, iespējams, notikusi izvairīšanās no nodokļu nomaksas lielā apmērā ar tai sekojošo noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Otrā versija, ka līdzekļi, par kuriem iegādāti LTV raidījumā minētie nekustamie un citi īpašumi, ir iegūti, iespējams, izdarot noziedzīgus nodarījumus valsts institūciju dienestā.

Šī kriminālprocesa izmeklēšanu veiks izmeklēšanas grupa četru finanšu policijas izmeklētāju sastāvā. Visas kriminālprocesuālās darbības notiks saskaņā ar Kriminālprocesa likuma normām stingrā uzraugošā prokurora uzraudzībā.

Ņemot vērā izskanējušās informācijas nopietnību un ar to saistīto plašo sabiedrisko rezonansi, FPP sola arī turpmāk regulāri informēs sabiedrību par izmeklēšanas gaitu un virzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu