«Eirobarometrs»: Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka korupcija valstī ir plaši izplatīta

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju jeb 73% uzskata, ka korupcija valstī ir īpaši izplatīta, liecina «Eirobarometra» aptauja.

Korupciju kā reti sastopamu norādījuši 21% respondentu, savukārt to, ka tā nepastāv, nav norādījis neviens. Savas atbildes uz jautājumu gan nebija 6% respondentu. Salīdzinājumam, 28 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs korupciju kā plaši izplatītu norādījis 71% respondentu, bet kā reti sastopamu - 24%.

Par visizplatītāko veidu Latvijas respondenti 41% gadījumu norādījuši starpniecības procentu maksāšanu, savukārt ziedojumus politiskajām partijām apmaiņā pret publiskiem līgumiem vai ietekmi likumu pieņemšanā - 40%. Priekšrokas došanu draugiem vai ģimenes locekļiem valsts un pašvaldību institūcijās norādījuši 38% respondentu, bet nodokļu krāpniecībā vai pievienotās vērtības nodokļu nemaksāšanā - 36%.

Kukuļdošanu Latvijas respondenti norādījuši vien 16% gadījumu, bet dāvanas vai ceļojuma piedāvāšanu apmaiņā pret pakalpojumu - 12%.

Salīdzinājumam, ES dalībvalstu iedzīvotāji 43% gadījumu norādījuši, ka priekšrokas došana draugiem un ģimenes locekļiem uzņēmējdarbībā ir izplatīta, bet vismazāk minēti starpniecības procentu maksājumi, tos norādījuši 20% respondentu.

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju arī uzskata, ka personas un uzņēmumi, kas tiek pieķerti sīkā korupcijā, tiek pienācīgi sodīti. Šādu viedokli pauduši 57% respondentu Latvijā, bet ES dalībvalstīs - 46%. Tikmēr 37% respondentu Latvijā norādījuši, ka sodi nav pienācīgi piemēroti, bet ES valstu iedzīvotāji šādu atbildi izvēlējušies 47% gadījumu.

Savukārt 28% Latvijas iedzīvotāju pauduši uzskatu, ka personas un uzņēmumi, kas tiek pieķerti kukuļdošanā augsti stāvošām amatpersonām, tiek pienācīgi sodīti. Nepienācīgu sodu norādījuši 67% respondentu.

Latvijā intervijas tika veiktas laika posmā no pagājušā gada septembra beigām līdz pagājušā gada oktobra sākumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu