Rinkēvičs: lielāka uzmanība bēgļu jautājumā jāpievērš ES austrumu robežai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Lielāka uzmanība bēgļu jautājumā jāpievērš arī Eiropas Savienības (ES) austrumu robežai. Rinkēvičs piektdien un sestdien piedalās ES ārlietu ministru neformālajā sanāksmē (Gimnihā) Nīderlandē, Amsterdamā.

Viņš skaidroja, ka sanāksmē piedalījās ES valstu ministri, kā arī ES kandidātvalstu pārstāvji. Diskusiju pamatā viens no jautājumiem bija par to, ka tuvojas pavasaris un līdz ar tā iestāšanos palielināsies arī bēgļu plūsma.

Tikšanās laikā tika runāts par to, kādā veidā stiprināt ES ārējās robežas, kā arī kāda palīdzība būtu nepieciešama Balkānu valstīm, lai cilvēku plūsma nebūtu nekontrolējama. Tās laikā tika pārrunāta arī iespēja Balkānu valstīm piešķirt finansējumu, lai risinātu jautājumus, kas radušies saistībā ar migrantu krīzi.

Rinkēvičs arī norādīja - ja situācija Sīrijā nemainīsies, iestājoties pavasarim, valsti varētu pamest vēl vismaz viens miljons cilvēku.

Ministru neformālās tikšanas laikā tika aktualizēts arī jautājums par ES austrumu robežām, tostarp Latvijas, uz kuras robežām tiek notverts arvien vairāk nelegālo imigrantu.

Jau ziņots, ka Rinkēvičs piektdien un sestdien piedalīsies Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministru neformālajā, tā dēvētajā Gimnihas (Gymnich) sanāksmē Amsterdamā, Nīderlandē.

Tikšanās laikā plānota ES ārlietu ministru kopīga diskusija ar ES aizsardzības ministriem par topošo ES Globālo ārpolitikas un drošības politikas stratēģiju, kura jāsagatavo līdz šī gada jūnija Eiropadomei ar mērķi sekmēt vienotāku un saskaņotāku ES darbību globālā mērogā strauji mainīgās drošības vides apstākļos.

Lai veicinātu kopīgu izpratni par iespējamiem ES atbildes soļiem uz ārēju apdraudējumu un vienotu rīcību, sanāksmes laikā iecerēta interaktīva ārlietu ministru diskusija par krīzes situācijās atbilstošāko ES Kopējās ārējās un drošības politikas instrumentu izmantošanu.

Paredzēta arī viedokļu apmaiņa par tālāka dialoga un sadarbības iespējām ar Irānu un tās lomu stabilitātes veicināšanā Tuvo Austrumu reģionā pēc Irānai piemēroto starptautisko sankciju daļējas atcelšanas.

Gimnihas tikšanos laikā netiek pieņemti saistoši lēmumi. Tās ministriem nodrošina iespēju pārrunāt aktuālos jautājumus neformālā gaisotnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu