Par liegumu amatpersonām pāriet «pretējā pusē» būs jālemj jaunajai valdībai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ministru kabinets šodien atlika lemšanu par grozījumiem likumā «Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā», kuros paredzēts iekļaut liegumu bijušajām valsts amatpersonām noteiktu laiku pāriet «pretējā pusē». Demisionējušās Laimdotas Straujumas (V) valdība izvēlējās par šo jautājumu nelemt, lēmuma pieņemšanu atstājot jaunajai Māra Kučinska (ZZS) valdībai.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) pēc valdības sēdes pauda viedokli, ka par šo jautājumu ir jādiskutē jaunajai valdībai. Pašlaik ir nedaudz mainījusies grozījumu redakcija, sašaurinot personu loku, uz kurām attieksies ierobežojumi. Iespējams, ka līdz lēmuma pieņemšanai valdībai tiks iesniegti vēl kādi priekšlikumi. Iepriekšējais regulējums bijis pārāk strikts, uzskata Straujuma.

Vienlaikus viņa ir pārliecināta, ka

ierobežojumiem ir jābūt, jo nav normāla situācija, ka cilvēks, kas darbojies valsts pārvaldē, teju nākamajā dienā «pāriet pretējā pusē».

Viens no spilgtākajiem gadījumiem ir bijušās Valsts kancelejas direktores Elitas Dreimanes kādreizējais palīgs Ivars Mēkons, kurš pēc amata pamešanas sāka darboties kompānijā, kas iesaistījās tiesvedībā pret valsti.

Priekšlikumu izskatīšana tika atcelta jau vienā no iepriekšējām valdības sēdēm, pārceļot jautājumu uz šodienu. Taču arī šodien valdība lēma šos priekšlikumus neizskatīt, atstājot šo pienākumu mantojumā nākamajai valdībai.

Uz 19.janvāra valdības sēdi tika virzīti priekšlikumi, kas paredzēja, ierobežojumi attieksies gan uz valsts amatpersonām, gan arī uz tām amatpersonām, kas pieņēmušas vai sagatavojušas lēmumus par publisko iepirkumu, partnerības iepirkumu, sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu vai koncesiju.

Šodien valdībā tika virzīti priekšlikumi, kas paredz, ka valsts amatpersonai aizliegums būs spēkā divus gadus, kopš būs atstāta valsts pārvalde. Bijušajām valsts amatpersonām šajā laikā būs aizliegts saņemt jebkādu mantisku vai citāda veida labumu, tostarp atlīdzību, no fiziskām un juridiskām personām un personu apvienībām vai kļūt par to dalībnieku, akcionāru, biedru, ieņemt amatus, kā arī slēgt uzņēmuma līgumus vai veikt pilnvarojuma izpildi, attiecībā pret kurām tā pēdējos divos gados pirms amata pienākumu pildīšanas izbeigšanas ir veikusi ar amata pienākumu pildīšanu saistītas darbības. Savukārt priekšlikumos amatpersonas, kas darbojušās ar iepirkumiem, vairs nav minētas.

Tāpat kā iepriekšējā redakcijā, rosināts noteikt, ka aizliegums attieksies arī uz amatpersonām, kas ir pārstāvējušas institūcijas intereses jebkuras jurisdikcijas tiesā vai sagatavojušas dokumentus publiskas personas institūcijas interešu pārstāvības nodrošināšanas procesā.

Paredzēts, ka ierobežojumi attieksies uz tām amatpersonām, kas valsts pārvaldi atstās pēc šā gada 1.jūlija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu