Iepirkumā meklēs mentorus un sociālos darbiniekus patvēruma meklētājiem un bēgļiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc otrdien valdības pieņemtajiem noteikumiem Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) sludinās iepirkumu, lai patvēruma meklētājiem, bēgļiem un personām ar alternatīvo statusu nodrošinātu mentora un sociālā darbinieka pakalpojumu, apstiprināja SIF. Iepirkumu plānots izsludināt trešdien.

Darbinieku skaits pakāpeniski tiks palielināts, kopumā piesaistot ne vairāk kā 30 sociālo mentoru un ne vairāk kā piecus sociālos darbiniekus. Vienam mentoram plānotas 20 personas, bet sociālajam darbiniekam - 120.

Labaklājības ministrija (LM) informē, ka sociālā mentora un sociālā darbinieka pakalpojumi tiks nodrošināti sešus gadus - līdz 2021.gadam. Ņemot vērā provizorisko patvēruma meklētāju plūsmu, atbalstu saņēmušo patvēruma meklētāju, personu ar bēgļa vai alternatīvā statusu palīdzību saņēmuši skaits tiek lēsts vidēji 390 personas gadā. Prognoze balstīta uz pašlaik pieejamo informāciju par nepieciešamā atbalsta apmēru, tas ir, 2016. gadā - 350 personas, kuras tiks pārvietotas saskaņā ar valstij noteikto kvotu, kā arī vēl 300 personas, kuras valstī ikgadēji ierodas patstāvīgi.

Valdības atbalstītais projekts paredz, ka izmaksas sociālā darbinieka un sociālā mentora pakalpojuma sniedzēju piesaistei nepārsniedz 1400 eiro mēnesī par viena sociālā darbinieka pakalpojumu un 1000 eiro mēnesī par viena sociālā mentora pakalpojumu.

Rīcības plāns paredz, ka kamēr persona vēl ir patvēruma meklētāja statusā, tai tiks nodrošināta latviešu valodas apguve, integrācijas veicināšanas un motivācijas paaugstināšanas pasākumi, kā arī tulka pakalpojums – saziņai ar sociālo darbinieku un sociālo mentoru, Nodarbinātības valsts aģentūru un vēl citiem. Pēc statusa iegūšanas mentora un sociālā darbinieka pakalpojumu vēl varēs saņemt gadu.

Ministrija plāno, ka papildus tiks veicināta sadarbība starp sociālo darbinieku, kas sniedz pakalpojumus patvēruma meklētājiem un personām ar bēgļa vai alternatīvo statusu un citām institūcijām.

Sociālo darbinieku un mentora pakalpojums ir viena no projekta «Dažādību veicināšana (diskriminācijas novēršana)» aktivitātēm, kuras mērķis ir samazināt šķēršļus, ar ko sastopas sociālās atstumtības un diskriminācijas riskiem pakļautie cilvēki.

SIF sadarbības partneri būs Nodrošinājuma valsts aģentūra un Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, kas nodrošinās telpas un darbavietas aprīkojumu sociālā darbinieka pakalpojuma īstenošanai patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā «Mucenieki».

Kopējais finansējums visam projekta, kurā ir vairākas aktivitātes, paredzēts 6,8 miljonu eiro apmērā, tajā skaitā 85% jeb 5,8 miljoni eiro atvēlēti no Eiropas Sociālā fonda līdzekļiem, bet atlikusī summa - viens miljons eiro - no valsts budžeta līdzekļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu