Skuteļa šova veidotāji vāc parakstus, lai deputātiem liegtu atturēties Saeimas balsojumos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Sabiedrības iniciatīvu portālā «Manabalss.lv» sākta parakstu vākšana, lai liegtu Saeimas deputātiem atturēties balsojumos. Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Latvijas Televīzijas raidījums «Skutelis IR studijā».

Iniciatīvas pieteikumā uzsvērts, ka Saeimas deputāti tiek ievēlēti, lai pieņemtu lēmumus, nevis izvairītos no tiem, taču patlaban Saeimas Kārtības rullis ļauj deputātiem ne tikai balsot «par» vai «pret» lēmumiem, bet arī «atturēties». Iniciatīvas pieteicēji uzskata, ka šāda iespēja ir nepareiza un maldinoša, tāpēc ierosināts to likvidēt.

Saeimas deputātu darbs ir pārstāvēt tautu lēmumu pieņemšanas procesā - izstrādājot likumus, apstiprinot augstas amatpersonas un lemjot citus būtiskus jautājumus. «Atturēties» no lemšanas nozīmē būtībā atzīt, ka deputāts ar uzdevumiem netiek galā, pārliecināti iniciatīvas autori.

«Kāds var iebilst, ka ir balsojumi, kuros deputātam nebūtu ētiski piedalīties, piemēram, ja tas skar viņa personiskās intereses. Taču jau tagad deputāts var šādos balsojumos vienkārši nepiedalīties, un pašreizējā iespēja «atturēties» šo problēmu faktiski nerisina. Tieši otrādi, tā maldina vēlētājus, jo balsot «atturas» būtībā ir tas pats, kas balsot «pret»,» skaidrots iniciatīvā.

Uzsvērts, ka esošā prakse liecina par to, ka deputāti izmantot atturēšanos pat valstiski izšķiroši svarīgos balsojumus. Daudzos citos parlamentos, tostarp valstīs ar gadsimtiem ilgām demokrātijas tradīcijām, deputātiem nav iespēju atturēties balsojumā. Piemēram, Lielbritānijas, ASV, Austrijas, Īrijas, Kanādas, Maltas, Nīderlandes, Slovēnijas un Austrālijas parlamentos nepastāv šāda iespēja, skaidrots iniciatīvā.

Līdz ar to tiek ierosināts no Saeimas Kārtības ruļļa 139.panta 1.daļas pēdējā teikuma - "Par klātesošiem balsošanā uzskatāmi tie deputāti, kas balsojuši "par", "pret" vai "atturas"" - svītrot vārdus "vai atturas". Līdz ar to visus Saeimas lēmumus pieņemtu ar "par" balsu vairākumu vai noraidītu ar "pret" balsu vairākumu, un "rezultātu nebūtu iespējams izkropļot ar maldinošo, izvairīgo "atturas" balsojumu, uzsvērts idejas skaidrojumā.

Iniciatīvas pieteicēji uzskata, ka, ja deputātiem būtu liegts balsot «atturas», mazinātos viņu iespējas slēpt savu viedokli vai maldināt vēlētājus, radot iespaidu, ka viņi ir atturējušies, kad faktiski viņi ir balsojuši pret. Tas palielinātu deputātu atbildību par savu darbu vēlētāju priekšā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu