Zolitūdes traģēdijā cietušo biedrība prasa pārtraukt Rīgas cirka ēkas ekspluatāciju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts institūcijām un amatpersonām, no kurām ir atkarīgi atbildīgi lēmumi par Rīgas cirka ēkas ekspluatācijas pārtraukšanu un cilvēku dzīvību apdraudējuma nepieļaušanu, jārīkojas nekavējoties un atbilstoši Latvijas valsts Satversmei, pauda Zolitūdes traģēdijā cietušo biedrības «Zolitūde 21.11.» valdes pārstāve Regīna Ločmele.

Biedrības «Zolitūde 21.11.» valde ir dziļā sašutumā par Kultūras ministrijas bezdarbību un kultūras ministres Daces Melbārdes (NA) bezatbildīgajiem izteicieniem sakarā ar Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) publiski izplatīto informāciju par Rīgas cirka ēkas bīstamo tehnisko stāvokli un iespējamo Rīgas cirka apmeklētāju, darbinieku un cirkā ekspluatēto dzīvnieku dzīvību apdraudējumu.

Biedrība cer, ka Zolitūdes traģēdijas rūgtā mācība ar 54 izdzēstām cilvēku dzīvībām ir pietiekams iemesls, lai Latvijas valsts nepieļautu vairs nevienas kļūdas publisko būvju būvniecībā, ekspluatācijā un uzraudzībā. Zolitūdes traģēdijā cietušie sekos līdzi notikumu attīstībai un neizslēdz papildus rīcības iespēju.

Cirka direktore Lolita Lipinska otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» teica, ka BVKB pērn konstatētās problēmas Rīgas cirka ēkā ir novērstas. Ēka esot saņēmusi ekspertu atzinumus, ka tā ēka Rīgā, Merķeļa ielā izrāžu organizēšana ir iespējama, un ēka ir droša. Lipinska akcentēja, ka tā ēkas daļa, kuru BVKB eksperti atzinuši par bīstamu, apmeklētājiem nav pieejama. Tajā pašā laikā cirka direktore atzina, ka ēkai ir nepieciešama rekonstrukcija.

Savukārt kultūras ministre Melbārde uzsvēra, ka cirka ēka ir jāsaglabā, vienlaikus norādot, ka tās tehniskā stāvokļa izvērtēšanai, kā arī rekonstrukcijai būs nepieciešams pietiekami ilgs laiks.

Jau ziņots, ka BVKB atkārtoti plāno lemt par Rīgas cirka ēkas ekspluatāciju. Veicot ēkas pārbaudi, BVKB pērnā gada rudens sākumā atļāva tikai daļēju ēkas izmantošanu publiskiem pasākumiem un pieprasīja nekavējoties slēgt ēkas daļu, kurā konstatētas būtiskas atkāpes no ēkas drošuma prasībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu