ES komisārs mudina dalībvalstis paātrināt bēgļu izmitināšanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienības (ES) migrācijas komisārs Dimitris Avramopuls dalībvalstīm izsūtījis «skaidru un stingru vēstījumu» paātrināt bēgļu izvietošanu jaunās dzīvesvietās no Grieķijas un Itālijas. Kopš septembra, kad tika panākta vienošanās par 160 000 bēgļu sadalīšanu ES dalībvalstu vidū, pārvietoti tikai 497 imigranti.

«Tāpēc es šodien esmu nosūtījis vēstuli visiem iekšlietu ministriem ar skaidru un stingru vēstījumu, lai atgādinātu, ka viņiem ir saistoši lēmumi par pārvietošanu, kas ir jāīsteno nekavējoties, ņemot vērā ārkārtas situāciju,» preses konferencē sacīja komisārs.

«Mums pārvietošanas jautājumā ir jāpārslēdzas,» viņš piebilda.

«Rezultāti ir ļoti vāji. Tāpēc tieši tagad mums mūsu centieni ir jāpadara raitāki, lai katra dalībvalsts darītu savu daļu,» skaidroja Avramopuls

Eiropas Komisija (EK) arī paziņoja, ka, pakļaujoties Vīnes spiedienam, ierosināts no plānotā pārvietojamo imigrantu skaita uz laiku atlikt trešās daļas nosūtīšana uz Austriju.

EK prezidents Žans Klods Junkers vēl pagājušajā mēnesī solīja «neatteikties» no imigrantu pārvietošanas plāna, neraugoties uz lēno progresu.

Kā pastāstīja avoti ES struktūrās, kavēšanās notiek vairāku faktoru rezultātā - pēc Parīzes slaktiņa dalībvalstis rūpīgāk veic pārbaudes, lai pārliecinātos, ka imigrantu vidū nav džihādistu, patvēruma meklētājiem nav iespējams nodrošināt mājokļus un izglītību, pastāv loģistikas problēmas, lai nodrošinātu imigrantu pārvadāšanu.

Dažas valstis izvirza nepieņemas prasības un atsakās uzņemt musulmaņus, melnādainos ar lielām ģimenēm. Diskriminācija uz reliģijas un rases pamata visizteiktākā esot Austrumeiropas valstīs, norādījuši ES avoti.

Atbilstoši ES robežaģentūras «Frontex» datiem nelegālo imigrantu, kas pērn ieradušies ES, skaits pārsniedz 1,2 miljonus.

Lielākā nelegālo imigrantu daļa necenšas palikt pirmajās ES valstīs, kuras viņi sasniedz - Itālijā vai Grieķijā -, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Otrs populārākais nelegālo imigrantu galamērķis ES ir Zviedrija, kur viņi arī līdz šim varēja rēķināties ar dāsnu valsts atbalstu.

Nelegālo imigrantu vidū tikai 30% ir Sīrijas kara bēgļi, pārējie ir ekonomiskie imigranti, decembrī atzina Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu