Rīgas cirks skatītājiem atdos naudu par iegādātajām biļetēm uz cirka izrādēm

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas cirks skatītājiem atdos naudu par iegādātajām biļetēm uz cirka izrādēm, šodien žurnālistiem sacīja Rīgas cirka direktore Lolita Lipinska.

Viņa klāstīja, ka

no šodienas Rīgas cirka ēka ir slēgta, tādēļ šodien arī darbinieki tiks informēti par atlaišanu,

savukārt ar starptautiskajiem māksliniekiem, ar kuriem slēgti līgumi par dalību jaunajā cirka programmā, tiks risināts jautājums par līguma pārtraukšanu.

Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-T/LNNK) piebilda, ka

situācija no juridiskā viedokļa vērtējama kā «force majeure» situācija, kas parasti līgumos tiek atrunāta.

«Mēs ceram, ka tādā veidā tā tiks arī kvalificēta,» norādīja ministre.

Uz cirka programmas laiku Rīgas cirkā nodarbināti aptuveni 60 darbinieki, bet pamatā visu gadu, lai uzturētu cirka ēku, nodarbināti tiek aptuveni 25 cilvēki. Pamatā Rīgas cirkā strādā līgumdarbinieki.

Lipinska informēja, ka patlaban Rīgas cirkā ir 18 mākslinieki, kuri ieradušies no Kolumbijas, Kubas, Beļģijas, Vācijas, Rumānijas un Moldovas. Patlaban šie mākslinieki, kuriem uzstāšanās Rīgas cirkā bija paredzēta līdz 13.martam, atrodas dīkstāvē.

Cirka direktore akcentēja, ka

pēdējo mēnešu laikā iestāde ir zaudējusi daudzus skatītājus, jo nepārtraukti sabiedrība tika biedēta, ka cirka ēka ir bīstama.

«Par to, ka Rīgas cirka ēka ir valsts nozīmes piemineklis, kas jārestaurē un jāsaglabā, esam cīnījušies visus 25 gadus, kopš cirks ir Latvijai piederošs. Kamēr nebūs iedalīti līdzekļi ēkas remontam, kamēr nebūs skaidrības par projektu, vai ēku restaurēt vai veidot kā mūsdienīgu cirka kompleksu, tikmēr es nevaru spriest par to, kāda ir Rīgas cirka perspektīva,» sacīja Lipinksa.

Cirka direktore arī atgādināja, ka

Rīgas cirks nav zooloģiskais dārzs, tādēļ cirkā ikdienā neuzturas dzīvnieki.

Cirka telpās uzturas tikai tie dzīvnieki, kuri kopā ar saviem māksliniekiem ieradušies uz izrādēm.

Rīgas cirkā sagatavotās programmas skatītājiem tiek rādītas 25 līdz 30 reizes, bet, piemēram, pēdējā programma ar gigantisko strūklaku šovu tika izrādīta 61 reizi.

Taujāta, vai Rīgas cirks varētu izmantot cirka teltis, izrādot tur skatītājiem priekšnesumus, Lipinska klāstīja, ka gan teorētiski, gan praktiski to būtu iespējams izdarīt, taču jautājums ir par to, vai tas atmaksātos, jo tad nāktos konkurēt ar ārvalstu ceļojošajiem cirkiem, kuriem ir pavisam citas prasības no dažādu valsts iestāžu puses, tostarp Pārtikas un veterinārā dienesta.

Kā ziņots, šodien Kultūras ministrija un Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) paziņoja, ka Rīgas cirka ēka nav droša ekspluatācijā un tās ekspluatācija jāpārtrauc nekavējoties. Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad BVKB iepazīstināja Kultūras ministriju ar pēdējā ēkas apsekojuma rezultātiem. Melbārde norādīja, ka ēkas uzlabošana notiek nepārtraukti, taču valstij veikt kapitālieguldījumus traucēja 20 gadus ilgušās tiesvedības par ēkas īpašumtiesībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu