Skolotājiem nav tiesību publiski aizrādīt par skolēna apģērbu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Dobeles Kristīgās pamatskolas direktore Vivita Dolotova TVNET noliedz, ka 6. klases skolniekam aizrādījusi par nepiemērotu apģērbu un publiski kauninājusi, ko bērns uzģērbis, nākot uz skolu. Tomēr cietušā bērna mamma un vecmamma apgalvo pretējo.

Papildināts. 9. rindkopa

Iepriekš ziņojām, ka Dobeles Kristīgās pamatskolas direktore publiski klases priekšā pazemojusi 6. klases skolnieku par nepiemērotu apģērbu.

Dolotova norāda, ka iepriekšpieminētā bērna vecmamma nav adekvāta, lai viņas teikto publicētu ziņu portālā. Viss iepriekšējā ziņā rakstītais (pēc mammas lūguma raksts vairs nav pieejams) par publisko izrēķināšanos ar skolnieku, izņemot skolas nosaukumu, viņas amatu un uzvārdu, ir meli. Un, vai šāds gadījums bijis, viņa atsakās teikt.

Sarunas beigās direktore TVNET draudēja iesūdzēt tiesā un nometa klausuli.

TVNET izdevās sazvanīt cietušā bērna mammu. Viņa stāsta, ka nedēļas sākumā dēls, atnācis no skolas, noteica, ka ar viņa mīļākajām biksēm uz skolu nevarot iet. Neesot nepieklājīgi.

Nākamajā dienā stundas laikā mācību kabinetā ienāca skolas direktore, kas Ievas dēlu nostādīja klases priekšā un visiem noteica, ka šādā apģērbā uz skolu nākt nedrīkst.

Bērns vecākiem paziņoja, ka uz skolu vairs doties nevēlas. Jūtas aizskarts, un citi par viņu smiesies.

Bērna mamma pilnībā nepiekrīt direktores teiktajam un pati jūtas aizskarta par skolas vadītājas izteicieniem par viņas mammu un bērna publisko kaunināšanu. «Šādos gadījumos jāzvana vecākiem, un visu var atrisināt, nevis jāaizskar bērns,» saka cietušā skolēna mamma. «Tās bikses, kas direktorei nepatīk, ir no auduma, brīva stila. Tās nav trennūzenes. Pirktas par dārgu naudu.»

Mammas dēls nodarbojas ar futbolu, tāpēc piekopj sportisko stilu. Uz mammas jautājumu dēla audzinātājai par skolas formastērpu ieviešanu problēma slēpjas naudā.

Dobelē ir arī trūcīgas ģimenes, kas nevar atļauties skolas formu.

«Bet manam dēlam džinsi spiež, tāpēc tos nevēlas ģērbt.»

Šorīt mamma tikās ar direktori, problēma mierīgā gaisotnē tika pārrunāta un atrisināta. Skolā tiks ieviesti jauni iekšējās kārtības noteikumi, kas paredzēs ģērbties pieklājīgāk. Skolas direktores mērķis, nostādot klases priekšā bērnu, ko nevēlējās pazemot, bija norādīt, kā nedrīkst ģērbties, ejot uz skolu, un pateikt klasei, ka jāģērbjas pieklājīgi.

Izglītības kvalitātes valsts dienesta komentārs

Pedagoga pienākums ir ne tikai sniegt bērniem zināšanas un prasmes, bet arī ievērot pedagoga profesionālās ētikas normas un izglītojamā tiesības, tostarp uz veselībai drošiem apstākļiem izglītības iestādē. Šādus pedagoga pienākumus un skolēnu tiesības nosaka Izglītības likums, savukārt Bērnu tiesību aizsardzības likumā bērna pašcieņas aizskaršana vai psiholoģiska ietekmēšana (pazemojot bērnu vai kā citādi kaitējot viņa emocionālajai attīstībai) definēta kā emocionāla vardarbība.

Līdz ar to Izglītības kvalitātes valsts dienesta (kvalitātes dienests) ieskatā

nav pieļaujama publiska personisku aizrādījumu izteikšana skolēniem.

Skolēniem, pret kuriem šādas darbības tiek vērstas, noteikti par to nekavējoties jāpastāsta vecākiem, bet skolā jārīkojas atbilstoši skolas iekšējās kārtības noteikumiem. Visbiežāk tajos noteikts, ka par šādiem gadījumiem jāziņo skolas vadībai vai atbalsta personālam, kuriem šāda situācija jānovērš.

Vienlaikus skolēniem jāievēro skolas iekšējās kārtības noteikumos definētie skolēnu ģērbšanās principi. Ja skolēns tos pārkāpj, pedagogs var uz to norādīt. Tomēr, kā jau minēts, tas jādara, nepārkāpjot bērnu tiesības un ētikas normas.

Pārsvarā sūdzības Izglītības kvalitātes valsts dienestā par formu nenēsāšanu

Vairums no kvalitātes dienesta rīcībā esošajiem gadījumiem par skolēnu apģērbu saistīti ar pilsētās, nevis novados esošajām izglītības iestādēm. Turklāt pārsvarā šīs sūdzības saistītas ar skolas formu nēsāšanu.

2015. gadā ar skolēnu apģērbu saistīti iesniegumi veidoja apmēram 0,5% no visiem saņemtajiem iesniegumiem. Tie bija, piemēram, vecāku jautājumi, vai par skolas formas nenēsāšanu skolēnu var izslēgt no skolas, sūdzības par pārāk dārgām skolas formām (formas varēja iegādāties tikai no vienas firmas). Tika saņemta arī vecāku sūdzība, ka skolēnu ārējo izskatu (norādot uz viņiem) komentējis uz skolu uzaicināts lektors.

Savukārt pedagoga profesionālās ētikas pārkāpumi, t.sk. paaugstinātas balss vai aizskarošu izteicienu lietošana pret skolēniem, piemēram, 2014. gadā, bija 3,5% no visiem kvalitātes dienestā saņemtajās sūdzībās apskatītajiem jautājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu