NIC «Sputnik» vietni latviešu valodā slēgtu, ja iestādes tajā atklātu pretlikumīgu saturu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / LETA

Krievijas informācijas aģentūrai «Rossya Segodnya» piederošā medija «Sputnik» interneta vietni latviešu valodā varētu slēgt tad, ja valsts tiesībsargājošās iestādes secinātu, ka tajā izvietotais saturs ir pretlikumīgs, atzina Latvijas augstākā līmeņa domēna «.lv» uzturētāja NIC pārstāvis Jānis Riņķis.

Domēna vārds reģistrēts jau 2014.gada 14.novembrī, izmantojot Dānijā esošās reģistratūras «Ascio» pakalpojumus.

Riņķis norādīja, ka saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumiem, reģistrējot domēna vārdus, NIC nodrošina vienlīdzīgu, caurskatāmu un nediskriminējošu attieksmi pret visiem domēna vārdu pieteicējiem, lietotājiem un reģistratūrām.

Saskaņā ar publiski pieejamajiem noteikumiem, kas veido starp NIC un domēna vārda lietotāju noslēgtā līguma pamatu, augstākā līmeņa domēnā .lv reģistrēta domēna vārda lietotājs var būt - Latvijā reģistrēts komersants ar brīdi, kad tas ir reģistrēts Latvijas Uzņēmumu Reģistrā (UR); 
Latvijas valsts vai pašvaldību iestāde ar brīdi, kad tā ir nodibināta; 
nodibinājums, aģentūra, biedrība vai cits tiesību subjekts, kas ir nodibināts Latvijas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, ar nodibināšanas brīdi;
 fiziska persona;
 vai ārpus Latvijas reģistrēts komersants vai organizācija ar reģistrācijas brīdi.

«Tātad - jebkura persona, kurai saskaņā ar normatīvajiem aktiem ir tiesības un kas var uzņemties, pienākumus. Saskaņā ar jau minētajiem noteikumiem domēna vārda lietotājs ir atbildīgs par visiem strīdiem, kas var rasties domēna vārda lietošanas sakarā,» skaidroja Riņķis.

NIC uzsver, ka iestādes uzdevums ir nodrošināt nepārtrauktu augstākā līmeņa domēna «.lv» zonas pieejamību Latvijas un ārvalstu lietotājiem. «Mums nav vajadzīgās kompetences un tiesiskā valstī mēs arī nedrīkstam pēc saviem ieskatiem vērtēt domēna vārda pieteicēju uzvedību, sirdsapziņas esamību vai neesamību, inteliģences līmeni vai morāli. Mēs stingri nošķiram domēna vārdu no, piemēram, e-pasta vēstuļu vai mājas lapas satura, kas ir saistīts ar šo domēna vārdu. Mums nav tiesību kontrolēt vai vērtēt saturu,» teica Riņķis.

Viņš uzsvēra, ka saskaņā ar likumdošanu, domēna vārds savukārt ir jāveido tā, lai tas neaizskartu citu personu likumīgās intereses un nepārkāptu Latvijā spēkā esošo normatīvo aktu prasības. «Kā domēna vārdu nereģistrē rupjus, nepieklājīgus vai aizskarošus vārdus, izteicienus vai simbolu virknes, kas ir pretrunā ar labiem tikumiem. Vārds nepārkāpj noteikumus,» teica Riņķis.

NIC arī turpmāk darbosies, pildot noslēgto līgumu. Ja kompetentās iestādes, piemēram, tiesa, vispusīgi izvērtējot visus materiālus, secinās, ka minētās tīmekļa vietnes saturs ir pretlikumīgs un civiltiesiskais līgums par domēna vārda lietošanas tiesību piešķiršanu ir izbeidzams, NIC pildīs tiesas spriedumu, norādīja Riņķis.

Plašsaziņas līdzeklis «Sputnik» darbojas vairākās valstīs un tiek uzskatīts par Kremļa propagandas ruporu. «Sputnik» ir daļa no Krievijas valstij piederošās informācijas aģentūras «Rossiya Segodnya», kuru vada Eiropas Savienības sankcijām pakļautais Dmitrijs Kiseļevs. «Sputnik» tika izveidots 2014.gada novembrī, bet tā vietne latviešu valodā uzsākusi darbu februāra sākumā.

Pērn «Rossya Segodnya» mēģināja reģistrēt savu pārstāvniecību Latvijā. Taču UR pieņēma lēmumu atteikt pārstāvniecības reģistrēšanu. Izskatot aģentūras pieteikumu un tam pievienotos dokumentus, ticis konstatēts, ka tie neatbilst Latvijas Satversmei, kā arī citiem Latvijas normatīvajiem aktiem.

Informācijas aģentūra «Rossiya Segodnya» tika dibināta ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina dekrētu 2013.gada 9.decembrī, apvienojot ziņu aģentūru «RIA Novosti» un radiostaciju «Krievijas Balss».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu