KNAB priekšniekam nu brīvas rokas cīņai ar dumpīgajiem darbiniekiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvija līdz marta vidum apņēmusies stiprināt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja neatkarību. Tā ir viena no prasībām, ko izvirzījusi Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija, lai Latvija tajā varētu iestāties. Padotajiem būs mazāk iespēju iebilst priekšnieka rīkojumiem. Atlaižot darbiniekus, nebūs jāprasa arodbiedrības piekrišana.

Biroja priekšniekam būs vēl lielāka neatkarība no premjera

Latvija līdz marta vidum apņēmusies stiprināt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja neatkarību. Tā ir viena no prasībām, ko izvirzījusi Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija, lai Latvija tajā varētu iestāties.

Pagājušā gada beigās valdība apstiprināja Valsts kancelejas izstrādātos grozījumus KNAB likumā un Saeima tos pieņēma pirmajā lasījumā. Ceturtdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija izskatīja priekšlikumus otrajam lasījumam.

Deputāti projektu mainīja kardināli, neatstājot iespējas premjeram iejaukties biroja priekšnieka darbā.

Turklāt papildināja likumu ar normām, kas liedz personāla un vadības strīdos iejaukties arodbiedrībai un ļauj biroja priekšniekam vieglāk tikt galā ar nepaklausīgiem darbiniekiem.

KNAB vadības un darbinieku strīdos parādījies risinājums

Ceturtdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija ar nospiedošu balsu vairākumu izlēma ne vien stiprināt KNAB neatkarību no premjera, bet arī dot biroja priekšniekam papildu ieročus cīņā ar dumpiniekiem.

Komisija izskatīja Valsts kancelejas izstrādātos un jau pirmajā lasījumā pieņemtos grozījumus KNAB likumā. Ar tiem stiprināta biroja neatkarība. Šobrīd tā atkarīga no politiskajiem pārraugiem, jo

spēkā esošais likums ļauj uzsākt KNAB priekšnieka atlaišanas procedūru vai kontrolēt viņa darbu bez kāda konkrēta pārkāpuma. Izplūduši formulējumi likumā ir izdevīgi politiķiem.

Tos izmantoja gan Tautas partijas premjers Aigars Kalvītis, atlaižot KNAB priekšnieku Loskutovu, gan «Vienotības» Valdis Dombrovskis, atbrīvojoties no Normunda Vilnīša.

Uz komisijas sēdi bija aicināti KNAB pārstāvji. Gan vadība, kas uzstāj uz priekšnieka lielāku neatkarību un plašākām pilnvarām personāla izrīkošanā, gan arodbiedrība, kas pret to iebilst. Neiztika bez asumiem.

ILZE JURČA, KNAB priekšnieka vietniece: «Jo, piemēram, šodien ļoti spoži uzstājās Strīķes kundze. Es jums varu pateikt, ka KNAB amatpersona Strīķes kundze pienākumus birojā nav pildījusi no 14.gada pavasara.»

JUTA STRĪĶE, KNAB juriste: «Jurčas kundze, jūs aizmirsāt minēt, ka jūs jau pusgadu man nemaksājat nekādu algu. Tā ka nepāriesim uz konkrētu lietu izskatīšanu.»

ILZE JURČA KNAB, priekšnieka vietniece: «Bet jūs ļoti atsaucaties uz OECD rekomendācijām, un tas atkal ir viens jautājums, ka iestādes vadītājs spiests riskēt ar savu kaklu par to, ka viņam ir cilvēks, kurš nepilda amata pienākumus, - atlaist viņš viņu nevar, teorētiski maksāt viņš viņam arī nedrīkst, jo tad atnāks Valsts kontrole un viņam ādu novilks. Un šī nenoteiktība iestādes vadītāju padara par pilnīgi darboties nespējīgu.»

Valdības priekšlikums bija viltīgs. Tas paredzēja izmest no likuma iespēju priekšnieku atlaist par neatbilstību amatam, taču tā vietā iestrādāt premjeram tiesības regulāri vērtēt tā darbību,

liekot par darbu atzīmes gluži kā ierēdņiem. Ja vērtējums būtu neapmierinošs, biroja priekšnieku varētu atlaist.

ALEKSEJS LOSKUTOVS, Saeimas deputāts (Vienotība): «Ievērojot mūsu tiesisko sistēmu, Saeimas ieceltas vai apstiprinātas amatpersonas netiek vērtētas valdībā. Tas, ka attiecībā uz KNAB priekšnieku tas bija izdomāts un īstenots, tomēr nerada šo vērtēšanas sistēmu. Ja mēs uzskatām, ka mūsu tiesību sistēma darbojas kopumā, gribu atgādināt, ka SAB priekšnieks, kas atrodas tādā pašā tiesiskā statusā, nekad nebija vērtēts šādā procedūrā.»

Lai gan komisijā vairākums ir valdošajai koalīcijai, tā, Valsts kancelejas pārstāvjiem par pārsteigumu, neatbalstīja valdības priekšlikumus. Turklāt izvēlējās paplašināt likuma grozījumus, iekļaujot tajos plašākas pilnvaras KNAB priekšniekam izrīkot personālu. Turpmāk KNAB darbinieki ar biroju būs dienesta attiecībās. Tas nozīmē, ka padotajiem būs mazāk iespēju iebilst priekšnieka rīkojumiem. Atlaižot darbiniekus, nebūs jāprasa arodbiedrības piekrišana.

JUTA STRĪĶE, KNAB juriste: «Es vērtēju to tā, ka Loskutova kungam, kurš izvirzīja strauju, nepārdomātu darbinieku tiesiskā stāvokļa maiņu, jāuzņemas pilna atbildība par sekām, par aizrotētiem, atlaistiem darbiniekiem, par saputrotām tiesvedībām, jo šie nepārdomātie, haotiskie, ne ar ko nesaskaņotie grozījumi neapšaubāmi novedīs līdz pilnīgai biroja iznīcībai.»

Priekšlikumu autors, «Vienotības» deputāts Loskutovs, komisijas lēmumu uzskata par būtisku panākumu. Ja Saeima šos grozījumus pieņems, tas ļaus vienkāršāk atrisināt kašķus birojā, kas traucē korupcijas apkarošanai. Viņš neuzskata, ka tie var radīt postu.

ALEKSEJS LOSKUTOVS, Saeimas deputāts («Vienotība»): «Protams, dienesta attiecības kaut kādā ziņā vienkāršo attiecības starp priekšnieku un padotajiem, bet jebkurā gadījumā nenostāda padotos beztiesiskuma situācijā.»

Loskutova partijas biedrs, komisijas vadītājs Ainārs Latkovskis, ir pretējās domās. Grozījumi ir sasteigti, un KNAB vadība tos nevarēs izmantot, lai tiktu galā ar nepakļāvīgiem darbiniekiem.

AINĀRS LATKOVSKIS, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs («Vienotība»): «Regulējums nav pilnīgs. Pat ja kāds domā, ka ar šiem ieročiem būs gana, lai iznīcinātu savus oponentus konkrētajā iestādē, tad es domāju, viņi ļoti maldās un kļūdās.»

Līdz šim «Vienotība» KNAB priekšnieka Streļčenoka un Strīķes konfliktā turējusies Strīķes pusē.

Lai aizstāvētu Strīķi, «Vienotības» premjeri Valdis Dombrovskis un Laimdota Straujuma aktīvi centušies izmantot tās regulējuma nepilnības, kuras tagad prasa novērst OECD. Vienlaikus «Vienotība» ir arī uzstājīgākā no valdību veidojošajām partijām, kas vēlas valsts dalību OECD. Tagad «Vienotības» biedra Loskutova rīcība liek «Vienotībai» izšķirties, kas ir svarīgāks - OECD vai Strīķe.

AINĀRS LATKOVSKIS, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs («Vienotība»): «Aicinu komisiju atbalstīt otrajā lasījumā. Vai kāds ir pret? Nav! Atbalstīts otrajā lasījumā. Priekšlikumu iesniegšanas laiks piecas dienas. Iespējami maz, un, ja mēs iesim tādā pašā veidā, tad 10.martā trešajā lasījumā varēs Saeimā pieņemt un, kurš tad brauks uz to OECD atskaitīties, varēs braukt jau ar pieņemtu likumu.»

Šķiet, ka «Vienotība» tā aizrāvusies ar ieriebšanu KNAB priekšniekam, ka nav pamanījusi, ka nu jau biroja darbs un strīdi ir jaunā premjera Māra Kučinska problēma.

MĀRIS KUČINSKIS, Ministru prezidents (ZZS): «Es esmu ļoti pat ieinteresēts uzzināt daudz vairāk par Streļčenoka darbu, uzdot daudzus jautājumus, jo es, tāpat kā jūs, varu redzēt tikai aisberga augšpusi, to, kas mums parādās, - mēs jau nezinām, kādas problēmas ir pašam Streļčenokam un ko viņš nevar atrisināt.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu