Kučinskis uz Briseli brauks bez politiskā «jumta»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Jaunā premjera Māra Kučinska pārstāvētā Liepājas partija un apvienība Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) nav noslēgusi sadarbības līgumu ne ar vienu no Eiropas lielajām politiskajām grupām. Tas nozīmē, ka nākamnedēļ Eiropadomē, kur valstu līderi vienosies par bēgļu lietām un Lielbritānijas iespējamo aiziešanu, Kučinskis būs bez politiskajiem domubiedriem, šovakar ziņo LTV raidījums «De Facto».

Pirms katras Eiropadomes notiek arī neformālas tikšanās, kurās valstu vadītāji koordinē pozīcijas, meklē atbalstu un cenšas saskaņot viedokļus. Pēdējie Latvijas valdību vadītāji Laimdota Straujuma un Valdis Dombrovskis nāca uz Eiropas Tautas partiju grupas rīkotajiem pasākumiem. Tautas partija ir visietekmīgākā politiskā grupa Briselē.

Vienīgā no ZZS saraksta ievēlētā eirodeputāte Iveta Grigule pēc aiziešanas no Eiroparlamenta eiroskeptiķu grupas tagad pievienojusies liberāļiem, ar kuru nostāju, piemēram, bēgļu jautājumā, ZZS nav pa ceļam.

Jaunais premjers Kučinskis noskaņots meklēt politiskos domubiedrus: «Es varētu arī izvirzīt savu priekšlikumu, ka Eiropas Tautas partija būtu tā, ar ko mēs šobrīd varētu sadarboties, jo tā politika, kādu viņi pārstāv Eiropā, kopumā atbilst tai politikai, ko Latvija īsteno.»

Eiropas Tautas partijas viceprezidentei Sandrai Kalnietei no «Vienotības» «būtu diezgan grūti iedomāties», kā ZZS ietilpstošā Zaļā partija, kas tradicionāli Eiropā ir lieli pretinieki lauksaimniekiem, iestātos Eiropas Tautas partijā. Kalnietei saprotamāka būtu Kučinska pārstāvētās Liepājas partijas pievienošanās Tautas partijai, taču tad ir jautājums, vai reģionāla partija to drīkst darīt.

«Vienotībai» gan kā šīs politiskās grupas biedrei ir veto tiesības jaunu biedru uzņemšanā.

Nezināmas pagaidām ir arī Kučinska spējas dibināt neformālus kontaktus ar citu valstu vadītājiem, ņemot vērā viņa svešvalodu zināšanas.

Latvijas jaunais premjers cer, ka politikas veidošana Eiropā ir formālāka nekā Latvijā, ka personīgajiem kontaktiem un valodai nav īpašas nozīmes. «Kas attiecas uz visām aizkulisēm, protams, ka nav tā, ka ar angļu valodu esmu absolūti uz jūs, bet es tikai garantēju, ka tajā brīdī, kad parādīsies žurnālisti, es nerunāšu, lai neiekļūtu «youtube», – nav ne mazākās vēlēšanās,» saka Kučinskis. Viņš gan sola pilnveidot savu svešvalodas prasmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu