Arī pēc vēl 51 uzpirktas balss nepārdala deputātu mandātus; kārtību varētu mainīt

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien vienbalsīgi lēma nemainīt mandātu sadalījumu Latgales vēlēšanu apgabalā saistībā ar tiesas pierādīto 51 vēlētāja uzpirkšanu par labu Saeimas deputātam Dzintaram Zaķim.

CVK, tāpat kā iepriekš, ir secinājusi, ka arī minētie balsu pirkšanas gadījumi nemaina ne mandātu sadalījumu Latgales vēlēšanu apgabalā, ne arī ietekmē no «Vienotības» ievēlētā Zaķa mandātu.

Lai mainītu mandātu sadalījumu, nepieciešams pierādīt 78 vēlētāju uzpirkšanu par labu Zaķim.

Tas nozīmē, ka no šī lēmuma pagaidām šķir 21 vēlētāju balss.

CVK pārstāvji pauda nožēlu, ka viņiem jātērē laiks šādām sēdēm, kurās nekas nevar tikt mainīts.

CVK varētu rosināt grozīt kārtību par deputātu mandātu pārdalīšanu

Kārtējo reizi sanākot uz sēdi, kurā bija jālemj par Saeimas deputātu mandātu sadalījuma pārskatīšanu pēc vēlētāju balsu uzpirkšanas gadījumu pierādīšanas, komisijas locekļi pauda neapmierinātību, ka viņiem jāsanāk uz sēdēm «[Saeimas deputāta Dzintara] Zaķa dēļ».

CVK vadītājs Arnis Cimdars sacīja, ka

«pastāvošā kārtība prasās pēc grozījumiem, jo tā nevar būt, ka pēc vēlēšanām tiek pilināts vēl vairākus gadus».

Cimdars uzsvēra, ka pagaidām gan viņam nav konkrēta redzējuma par iespējamiem grozījumiem un to, ko vajadzētu darīt. Tomēr viņš norādīja, ka patlaban varētu norādīt uz pastāvošās kārtības trūkumiem, kas pieredzami praksē.

Iespējams, sākotnēji būtu jākonstatē apstrīdamo balsu skaits,

norādīja Cimdars.

«Ja visu laiku pilina, tad mēs kā institūcija, kurai jāorganizē vēlēšanas, parādāmies tādā gaismā, ka notiek bezjēdzīga laika tērēšana,» sacīja Cimdars.

Kā ziņots, CVK ir saņēmusi Cēsu rajona tiesas 20.janvāra spriedumu krimināllietā par vēlētāju uzpirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās Latgales vēlēšanu apgabalā.

Kopā ar iepriekšējiem tiesas spriedumiem uzpirkto balsu kopskaits ir 57 balsis.

Savukārt, pēc CVK aprēķiniem, mandātu sadalījumu starp kandidātu sarakstiem Latgales vēlēšanu apgabalā 12.Saeimas vēlēšanās ietekmē 78 balsu starpība.

Ievērojot Saeimas vēlēšanu likumu, CVK pēc iepazīšanās ar tiesas spriedumu ir jālemj, pārdalīt vai nepārdalīt mandātus starp attiecīgajās vēlēšanās reģistrētajiem kandidātiem.

Šis ir jau trešais tiesas spriedums lietā par vēlētāju uzpirkšanu Latgales vēlēšanu apgabalā 12.Saeimas vēlēšanās, kas stājies spēkā un kurā konstatēto pārkāpumu ietekme uz mandātu sadalījumu CVK jāvērtē.

Lietas materiāli liecina par 51 vēlētāja uzpirkšanu, balsojot par partijas «Vienotība» deputātu kandidātu Dzintaru Zaķi. Iepriekšējos tiesas spriedumos konstatēta vēl sešu vēlētāju balsu uzpirkšana Latgales vēlēšanu apgabalā - kopā 57 balsis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu