Bijušais Latvijas islāma kultūras centra vadītājs pametis Latviju un slavina džihādu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no TV3 video

Bijušais Latvijas islāma kultūras centra vadītājs Oļegs Petrovs uzsaukumā internetā apsveic teroristu uzbrukumus Francijai un slavina džihādu, ziņo TV3 raidījums «Nekā personīga».

Petrovs ar sievu no Latvijas pazudis pirms deviņiem mēnešiem. Interneta vietnē «Youtube» ir pieejams video, kurā Petrovs cilvēkus uzrunā, jau atrodoties kādā no musulmaņu valstīm. Visticamāk Sīrijā vai Irānā. Video viņš apsveic teroristus, kuri nogalināja cilvēkus uzbrukumā Francijas karikatūru žurnāla redakcijai, un slavē džihādu jeb svēto karu. Agrākie Petrova sekotāji no sava bijušā līdera izteikumiem norobežojas. Viņi jūtoties nodoti. Drošības policija pret Petrovu sākusi kriminālprocesu par pretlikumīgu piedalīšanos bruņotā konfliktā.

Oļegs Imrans Petrovs nav dzimis islāmticīgo ģimenē, bet šai ticībai pievērsies vēlāk. Šādus cilvēkus sauc par konvertītiem. Islāma kopienā viņš bija autoritāte.

Petrovs vienīgais no Latvijas islāmu apguvis augstskolā Saūda Arābijā. Mācījies tur sešus gadus.

Pagājušā gada janvārī teroristi ar automātiem iebruka satīras un humora žurnāla «Charlie Hebdo» redakcijā. Karikatūristus nošāva, jo viņi bija izsmejoši atainojuši pravieti Muhamedu. Mira 12 cilvēki. Vēl 11 cilvēkus ievainoja. Atbildību par uzbrukumu uzņēmās viens no grupējuma «Al Qaeda» atzariem.

Pēc slaktiņa Francijā Latvijas islāma centra līderis

Petrovs publiski izteicās, ka karikatūristus vajadzēja sodīt, bet ne tik bargi.

Būtu pieticis tikai ar pirkstu salaušanu. Petrova izteikumus tolaik solīja izvērtēt Drošības policija.

Tagad viņš paziņojis, ka atsakās no iepriekš teiktā. «Tie vārdi, kas tika pateikti par karikatūrām - ka tie cilvēki, kas uzzīmēja karikatūras aptuveni pirms gada Francijā, ka viņi, iespējams, nav pelnījuši to sodu, kāds tika piespriests, ka varbūt viņiem bija jāsaņem daudz maigāks sods -, es pilnībā atsakos no šiem vārdiem. Šie vārdi ir meli. Patiesībā vienīgais sods tiem, kas ņirgājas par jebkurām islāma vērtībām, pēc visu zinātnieku domām, pēc vienprātīgām islāma zinātnieku domām, ir nāvessods. Un tam neiebilst neviens no musulmaņiem,» vēsta raidījums.

Šis gadījums var nodarīt arī būtisku kaitējumu musulmaņu kopienai Latvijā, pat ja tās pārstāvju vidū nav cilvēku, kuri būtu ar līdzīgiem uzskatiem, kādi ir Petrovam, uzskata Latvijas Universitātes profesors Leons Taivāns. Tajā pašā laikā fakts, ka radikalizējies kopienas līderis, esot jāuztver ļoti nopietni. Jo islāmā tas, ko saka līderis, esot patiesība un likums.

«Krieviem ir tāds teiciens - kāds ir priesteris, tāda arī ir draudze. Tas ir ļoti precīzi.

Un pēc tām runām, ko es dzirdu no vietējiem islāma līderiem un runasvīriem, tas man rada aizdomas, ka te ir čemodāns ar divkāršu dibenu,» saka Taivāns.

Islāma kultūras centra tagadējais vadītājs Jānis Luciņš par sava priekšteča gaitām neko nezinot. Petrovs no Latvijas vienkārši esot pazudis, palikušajiem neko nesakot. Viņu pat īsti neinteresējot paziņojumi, ko Petrovs izteicis. Luciņam tāpat esot skaidrs, ka šeit ir runa nevis par islāmu, bet radikālu sektu, kuras idejām Petrovs sācis sekot.

Drošības policijai Petrovs jau vairākus gadus esot zināms kā viens no radikālākajiem Latvijas musulmaņu pārstāvjiem. Dienesta uzmanību piesaistīja Petrova ilgstošā uzturēšanās ārvalstīs. Notikušais rādot, ka arī Latvijas musulmaņu vidē pastāv radikalizācijas riski. Zināms, ka Petrovs no Latvijas aizbraucis pirms deviņiem mēnešiem.

Drošības policija ir sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 77. prim pantā paredzētajām noziedzīga nodarījuma pazīmēm - par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā. Drošības policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka uz teroristu kontrolētajiem reģioniem Irākā/Sīrijā viņš devās kopā ar sievu 2015.gada maijā.

Saeimas Nacionālās drošības komisijas loceklis Kārlis Seržants raidījumam atklājis, ka zinot vēl dažus stāstus par cilvēkiem, kas progresē savos uzskatos, un tieši tāpēc viņi esot uzmanāmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu