«Rīgas namu pārvaldniekā» labs krēsls saskaņietes dzīvesbiedram bez izglītības

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts kontrole, veicot revīziju Rīgas lielākajā namu apsaimniekošanas uzņēmumā «Rīgas namu pārvaldnieks», atklāja, ka tajā, iespējams, fiktīvi nodarbināti partijas «Saskaņa» deputāti un deputātu sievas. Policija patlaban veic kriminālizmeklēšanu šai lietā.

Kā vēsta «Nekā personīga», vienu no lielākajiem šā pašvaldības uzņēmuma iecirkņiem patlaban vada Vladimirs Telešs, kuram nav piemērotas izglītības šim amatam, taču izšķirošs varētu būt kāds cits faktors - viņš ir dzīvesbiedrs domes deputātei no «Saskaņas».

«Rīgas namu pārvaldnieks» ir lielākais namu apsaimniekotājs galvaspilsētā. Tam jārūpējas, lai 4300 mājas būtu labā tehniskā stāvoklī un iedzīvotājiem būtu nodrošinātas visas nepieciešamās komunikācijas. Tas ir pašvaldības uzņēmums, kapitāla daļu turētāja pārstāvis tajā ir mērs Nils Ušakovs.

«Rīgas namu pārvaldnieks» ir sadalīts septiņos iecirkņos, un vienu no lielākajām filiālēm jau pusgadu vada Vladimirs Telešs. Viena no prasībām iecirkņa vadītājam ir augstākā izglītība. Telešs atsakās atbildēt, vai viņam tāda ir un kurā specialitātē.

- Mēs gribējām jums uzdot dažus jautājumus attiecībā uz jūsu amatu. Jūs esat būvinženieris?

VLADIMIRS TELEŠS, «Rīgas namu pārvaldnieka» Kurzemes iecirkņa vadītāja p.i.: - Nē, neesmu.

- Kāpēc jūs parakstāties kā būvinženieris?

TELEŠS: - Es arī neparakstos..

- Jūs parakstāties..

TELEŠS: - Šobrīd esmu iestādes vadītājs un varu parakstīt.

- Sakiet, bet kāda ir jūsu izglītība?

TELEŠS: - Mums ir komunikācijas daļa, jums jāsaskaņo..

Publiski pieejamos dokumentos par remontu Kurzemes iecirkņa apsaimniekotajās mājās redzams, ka Telešs parakstās kā būvinženieris.

Latvijā šajā specialitātē izglītību var iegūt divās augstskolās - Rīgas Tehniskajā universitātē un Latvijas Lauksaimniecības universitātē. Atsaucoties uz «Nekā personīga» pieprasījumu, augstskolas datu bāzēs meklēja Teleša vārdu, taču absolventu vidū neatrada.

Telešam nav arī izsniegts Latvijas Būvinženieru savienības sertifikāts, kas apliecinātu viņa zināšanas un tiesības praktizēt.

LEONĪDS JĀKOBSONS, Latvijas Būvinženieru savienības valdes loceklis: - Par būvinženieri jūs varat saukties tikai tad, kad esat beidzis attiecīgo augstāko mācību iestādi RTU vai LLU. Un tad varat parakstīties un kļūt par būvinženieri. Bet par būvspeciālistu varat kļūt tikai tad, kad esat saņēmis šo augstāko būvinženiera statusu un sertifikātu. Jūs kļūstat tad par būvspeciālistu un tad varat ar parakstu un savu sertifikātu apliecināt savas zināšanas un spējas.

- Kā vērtēt, ka šeit parakstās cilvēks kā būvinženieris?

JĀKOBSONS: - Man latviski ir grūti atrast tādu piemērotāku vārdu, bet principā viņam nav tiesību šādi parakstīties, jo viņš nav būvinženieris mūsu likumdošanas izpratnē.

«Rīgas namu pārvaldniekā» neatklāj, pateicoties kādām prasmēm, Telešam uzticēts vadīt vienu no lielākajiem iecirkņiem šajā pašvaldības uzņēmumā. Ziņas par viņa izglītību un iepriekšējo darba pieredzi esot slepenas.

SANTA VAĻUMA, «Rīgas namu pārvaldnieka» komunikācijas nodaļas projektu vadītāja: - Sīkāku informāciju par personu diemžēl mēs nevaram sniegt. Tā ir aizsargāta ar likumu. Bet tas, ko es varu pateikt, ka Teleša kungam ir pietiekama pieredze un viņš ir augstu novērtēts darbinieks, un ir ļoti labas atsauksmes.

Telešs «Rīgas namu pārvaldniekā» sāka strādāt pirms trim gadiem.

Kaut arī viņam nebija piemērotas izglītības, viņš īsā laikā kļuva par iecirkņa vadītājas vietnieku un nu jau pusgadu pats to vada.

Teleša karjera pašvaldības uzņēmumā sakrīt ar laiku, kad par viņa dzīvesbiedri kļūst Rīgas domes deputāte no «Saskaņas» Svetlana Savicka. Kādreizējai Nila Ušakova palīdzei Saeimā «Saskaņa» uztic gan vadīt biedrību «9.maijs» - vienu no redzamākajām Uzvaras dienas svinību organizētājām, gan audzināt jauno «Saskaņas» kalvi partijas jauniešu organizācijā «restart.lv».

«Rīgas namu pārvaldnieka» Kurzemes iecirkņa vadītāju Telešu sanikno jautājums par viņa attiecībām ar Savicku.

«Rīgas namu pārvaldnieka» kapitāldaļu turētājs mērs Nils Ušakovs saka, ka par Teleša izraudzīšanos atbild «Rīgas namu pārvaldnieka» valde. Viņš apgalvo, ka Telešs iecirkņa vadītāja pienākumus pilda tikai uz laiku, līdz atradīsies piemērotāks kandidāts. «Nekā personīga» pārliecinājās, ka konkurss uz šo amatu nav izsludināts.

- Kāpēc tika izvēlēts Telešs, ja viņam nav augstākās izglītības?

NILS UŠAKOVS, Rīgas domes priekšsēdētājs (Saskaņa): - Zinot, ka jūs taisāt materiālu par šo tematu, pirmdien valdei lūgšu sniegt informāciju par to, kā Teleša kungs tika izraudzīts par iecirkņa vadītāja vietnieku.

- Vai tomēr izšķirošais faktors nebija tas, ka viņš ir domes deputātes Savickas dzīvesbiedrs?

UŠAKOVS: - Ja mēs runājam par darbu šajā līmenī, es pieņemu, ja cilvēks labi strādā (atkal, cik labi strādā, gribēšu uzzināt no valdes), protekcija no domes, lai kļūtu par tāda līmeņa darbinieku, nav vajadzīga.

Pērn revīziju «Rīgas namu pārvaldniekā» veica Valsts kontrole un atklāja, ka uzņēmums, iespējams, fiktīvi nodarbinājis 13 darbiniekus. Starp tiem «Saskaņas» deputātu sievas Žannu Pankratovu un Aleksandru Klementjevu, kā arī mēra Nila Ušakova bijušā preses sekretāra Sandra Toča dēlu. Līgums par attīstības projektu «Rīgas namu pārvaldniekam» bija arī domes deputātei Svetlanai Savickai. Tas ļāva viņai nopelnīt gadā 18 tūkstošus eiro. Dienu pēc Valsts kontroles intereses par šiem darbiniekiem šaubīgo attīstības nodaļu «Rīgas namu pārvaldniekā» likvidēja.

SVETLANA SAVICKA, Rīgas domes deputāte (Saskaņa): - Es strādāju par cilvēku, kurš nodarbojas ar projektiem, lai varētu invalīdu dzīvi pataisīt labāku.

- Jūs joprojām tur strādājat?

SAVICKA: - Nē, es tagad tur nestrādāju.

- Kas jūs uzaicināja tos pienākumus veikt?

SAVICKA: - Tā sanāca, ka es strādāju kā sociālo lietu deputāte. Un man jautāja, vai domes deputāti saistīti ar invalīdiem, līdz ar to bija tāds piedāvājums, vai es nevarētu strādāt «Rīgas namu pārvaldniekā» un nodarboties ar tiem pašiem jautājumiem.

- Kurš bija tas, kurš izteica to piedāvājumu?

SAVICKA: - Mēs runājām ar kolēģiem.

- Proti?

SAVICKA: - Kolēģiem.

- Cik ilgu laiku strādājāt «Rīgas namu pārvaldniekā»?

SAVICKA: - Vienu gadu! Valde nolēma, ka mūsu nodaļa tiks slēgta.

- Neslēdza tāpēc, ka Valsts kontrole tur atklāja pārkāpumus?

SAVICKA: - Es to nevaru pateikt jums. Nezinu.

Valsts kontrole lietu par fiktīvi nodarbinātajiem pašvaldības uzņēmumā nodeva policijai. Notiek izmeklēšana.

Visiem šaubīgajiem darbiniekiem bijuši vienā laikā parakstīti līgumi par dažādu projektu veikšanu «Rīgas namu pārvaldniekā». Nevienam profesija gan nav bijusi piemērota namu apsaimniekošanas specifikai. Un, piemēram, attīstības nodaļas vadītājs nezināja, kurš darbiniekiem dod darba uzdevumu un vai tos arī pilda. Visiem, iespējams, fiktīvi nodarbinātajiem, arī Savickai, lietā ir liecinieces statuss.

ILZE SOKOLOVSKA, Ekonomikas policijas priekšnieka vietniece: - Iespējams, ir noziedzīgi iztērēti 120 tūkstoši eiro, kas varētu būt izmaksāti kā atalgojums par neesošiem darbiem.

- Jūs uztrauc izmeklēšanas rezultāti?

NILS UŠAKOVS, Rīgas domes priekšsēdētājs (Saskaņa): - Nē! Policijai jādara savs darbs. Ja jūs gribat ko uzzināt vairāk, jums jāprasa viņiem. Man nebija informācijas, ka kāds no tiem cilvēkiem, kas tika minēts publiskajā telpā, būtu bijis fiktīvi nodarbināts!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu