Dabas muzejs iegūst pudeli ar 36 000 gadu senu dabīgo minerālūdeni

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr.com / Ineke Huizing

Latvijas Dabas muzejs ekspozīcijā ieguvis pudeli ar 36 000 gadu senu dabīgo minerālūdeni, par dāvinājumu muzejam informēja Inese Ozoliņa.

Viņa informēja, ka godu Starptautiskajai ūdens dienai «CIDO Grupa» ir uzdāvinājusi Latvijas Dabas muzejam īpašu dabīgā minerālūdens «Mangaļi» pudeli, kurā ir 36 000 gadus sens ūdens no Latvijas zemes dzīlēm. Ūdens ievērojamo vecumu ir apstiprinājuši igauņu zinātnieki - Tallinas Tehnoloģiju universitātes Ģeoloģijas institūta Izotopu – paleoklimata departamenta pētnieki.

Izmantojot radioaktīvā oglekļametodi, tie noteica precīzu dabīgā minerālūdens vecumu vienam no artēziskajiem urbumiem 213 metru dziļumā - dabīgais minerālūdens tiek iegūts no zemes iežiem, kuros tas ir filtrējies aptuveni 36 000 gadu. Tie ir nokrišņi, kas nolijuši uz zemes virsmas pirms tik daudz gadiem, filtrējušies un dabīgā veidā attīrījušies caur dažādiem zemes iežiem, iegūstot organismam tik vērtīgos minerālsāļus.

Latvijas zemes dzīlēs esošie ūdeņi savas īpašības ieguvuši nokrišņu ūdeņiem ilgstoši filtrējoties caur dažādiem nogulumiem, kas galvenokārt nosaka pazemes ūdeņu sastāva atšķirības ģeogrāfiskā mērogā un mainību dažādos dziļumos. Ģeologi ilgo filtrācijas vecumu skaidro ar Baltijas artēziskā baseina iežu veidošanās īpatnībām, kas ir raksturīgas mūsu reģionam.

«CIDO Grupa» pārstāve Līga Sakne komentē, ka dāvinājums Latvijas Dabas muzejam ir simbolisks, un tā mērķis ir papildināt vērtīgos muzeja eksponātus ar liecībām par laikmetu, kad Latvijā valdīja ledus sasalums un pavisam citi klimatiskie apstākļi. Latvijas teritorija no ledus segas atbrīvojās salīdzinoši nesen - tikai pirms aptuveni 10 000 gadiem, kad ledus segu pakāpeniski sāka nomainīt meža koku sugas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu