Par seju aizsedzošu apģērbu TM saņem atzinumus arī no musulmaņu draudzēm

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sergei Bobylev/TASS/Scanpix

Par seju aizsedzošu apģērbu un plānotajiem ierobežojumiem Tieslietu ministrija (TM) ir saņēmusi viedokļus arī no musulmaņu draudzēm Latvijā.

Tieslietu ministra preses sekretārs Andris Vitenburgs norādīja, ka saņemti viedokļi no kopumā septiņām musulmaņu draudzēm. «Piecas musulmaņu draudzes norāda, ka likumprojekts neskars viņu tiesības, savukārt divas musulmaņu draudzes šo likumprojektu neatbalsta,» informēja Vitenburgs.

Elektroniski savu viedokli TM ir iesūtījusi vēl 21 persona. Astoņas personas atbalsta likumprojektu, norādot, ka sejas aizsegšana neatbilst Latvijas tradīcijām un kultūrai, kā arī vēlas redzēt cilvēkus, ar kuriem komunicē.

13 personas neatbalsta likumprojektu, uzsverot, ka seju aizsedzoša apģērba nēsāšanas ierobežojums ir nepamatots cilvēktiesību aizskārums, tāpat norādot, ka likumprojekta izstrādē nav ievērots samērīguma princips, ka šāds ierobežojums veicina sabiedrības sadalīšanos un musulmaņu sieviešu izolāciju no sabiedrības, informēja ministra pārstāvis.

Vitenburgs stāstīja, ka ministrija vēl izvērtē sabiedriskās apspriešanas rezultātus tās rezultātus un tuvākajās nedēļās sagatavos likumprojektu un tā anotāciju iesniegšanai Valsts sekretāru sanāksmē, lai uzsāktu saskaņošanas procesu ar ieinteresētajām institūcijām.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka ministrija janvārī publiskoja likumprojektu, kas aizliedz publiskā vietā nēsāt seju aizsedzošo apģērbu. Ministrija aicināja arī iedzīvotājus izteikt viedokli par iecerētajiem ierobežojumiem, uzsākot sabiedrisko apspriešanu.

Likumprojekts paredz, ka publiskā vietā ir aizliegts nēsāt seju aizsedzošo apģērbu, izņemot septiņus gadījumus: normatīvajos aktos noteikto prasību izpildei; profesionālo pienākumu izpildei; sporta nodarbību un pasākumu dalībniekiem; mākslas pasākumu dalībniekiem; valsts svētku un nacionālo kultūras pasākumu dalībniekiem; laika apstākļu dēļ; veselības apstākļu dēļ.

Par ierobežojumu neievērošanu var piemērot administratīvu sodu, paredzēja sabiedriskajai apspriešanai nodotais likumprojekts.

Ministrija skaidroja, ka ierobežojums attiektos uz jebkura veida seju aizsedzošu apģērbu, piemēram, maskas, ķiveres, lakati un kapuces, kas aizsedz seju, kā arī sieviešu seju aizsedzošu apģērbu kā burkas vai nikābs.

Likumprojekts, kas tika nodots apspriešanai, paredz ieviest ierobežojumu sabiedriskās vietās, izņemot reliģisko organizāciju dievnamus, lūgšanu telpas, telpas, kurās tiek veikta reliģiskā darbība, kā arī slēgtus privātus pasākumus. Tāpat ierobežojums neatteiktos uz privātpersonai piederošo nekustamo īpašumu.

Pētījumu kompānijas TNS sadarbībā ar telekompānijas LNT raidījumu «900 sekundes» martā veiktā iedzīvotāju aptauja internetā liecināja, ka 77% Latvijas iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā atbalsta šādu TM izstrādātu likumprojektu, no kurriem 42% - noteikti jā, bet 35% - drīzāk jā.

16% Latvijas iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā neatbalsta likumprojektu par seju aizsedzoša apģērba nēsāšanas ierobežošanu publiskās vietās, no kuriem 11% - drīzāk nē; 5% - noteikti nē.

7% iedzīvotāju nav viedokļa par šo jautājumu.

Latvijā ir reģistrētas 20 musulmaņu reliģiskās organizācijas, liecina Uzņēmumu reģistra dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu