Saeimas slepenākā komisija apspriež Seržanta izteikumus par ebrejiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

«Pretspiegu» grozījumi Krimināllikumā gandrīz maksāja amatu Saeimas deputātam Kārlim Seržantam Saeimas Nacionālās drošības komisijā, kur viņš ir priekšsēdētāja biedrs. Aizstāvot likuma grozījumu nepieciešamību, Seržants tā iekarsa sarunā ar Latvijas radio, ka aizvainoja ebrejus. Šonedēļ Saeimas Mandātu un iesniegumu komisija nolēma sākt pret Seržantu Ētikas pārkāpuma lietu. Seržantam nu arī ir pagaisusi iespēja kļūt par izmeklēšanas komisijas vadītāju, vēsta TV3 raidījums «Nekā personīga».

Pagājušajā nedēļā Saeima izveidoja parlamentārās izmeklēšanas komisiju, kas izvērtēs korupcijas, lobēšanas, organizētās noziedzības un kontrabandas ietekmi uz nodokļu iekasēšanu un ekonomisko un finanšu noziegumu izmeklēšanu. Šonedēļ Saeimas frakcijas izvirzīja pārstāvjus komisijā. Piemēram, Vienotības frakciju pārstāvēs no Vienotības partijas izslēgtais deputāts Veiko Spolītis.

Veiko Spolītis, Vienotības Saeimas deputāts: «Pusgads mums ir dots laika, vai mēs spēsim atklāt visus šos problēmjautājumus un saknes, kas rodas gan Valsts ieņēmumu dienestā, gan Tieslietu ministrijas pārvaldītajās iestādēs, to parādīs laiks. Es ceru, ka deputāti centīsies dot to savu labāko, lai rastu atbildes uz šiem jautājumiem.»

Pēc skandāla ar finanšu policistu lielajiem uzkrājumiem komisiju izveidot lūdza No sirds Latvijai deputāts Ringolds Balodis. Viņš pats arī gribētu komisiju vadīt. Bija liela iespēja, ka komisijas vadītājs būs Kārlis Seržants no ZZS. Saeimas prezidijā jau bija nonācis attiecīgs dokuments.

Žurnālists: «Es saprotu, ka jums bija nodoms un jūs jau bijāt piekritis kļūt par parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāju?»

Kārlis Seržants, Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja biedrs (ZZS): «Nu jā, it kā tāds lēmums bija pieņemts un frakcija šim amatam tā kā pat mani virzīja.»

Taču 10.martā Seržants bija sniedzis interviju Latvijas radio, kur vērsa uzmanību uz to, ka Latvijas valsts ienaidnieki ir konkrētas tautības. Par šo interviju šonedēļ Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija sāka ētikas pārkāpuma lietu. Savukārt Nacionālās drošības komisijā trīs opozīcijas deputāti Valērijs Agešins, Ringolds Balodis un Mārtiņš Bondars rosināja Seržantu atcelt no komisijas priekšsēdētāja biedra posteņa.

Mārtiņš Bondars, Nacionālās drošības komisijas deputāts (Reģionu apvienība): «Tātad, 10.martā Kārlis Seržants, Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājas biedrs, publiskos skaidrojumos par krimināllikuma grozījumiem lietoja rasistiskus izteikumus, šāda veida izteikumi nav nekādā veidā savietojami ar amatu Nacionālajā drošības komisijā.»

Nekā personīga rīcībā ir nonācis komisijas sēdes ieraksts. Tajā dzirdamie komisijas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas izteikumi liecina, ka jautājums par Seržantu ir komisijai netipisks un nav slepens. Āboltiņa pat aicina komisijas deputātus par tiem brīvi komunicēt ar presi.

Ierakstā dzirdams, ka Seržants cenšas izskaidrot savus izteikumus.

Viņš esot sastādījis Top10 ar Krievijas aģentiem Latvijā. Šie cilvēki esot Vladimirs Lindermans, Broņislavs Zeļcermans, Josifs Korens, Tatjana Ždanoka, Aleksandrs Giļmans, Jakovs Pliners, Vladislabs Rafaļskis, Ilarions Girss, Aleksandrs Gapoņenko un Jevgeņijs Osipovs.

Kārlis Seržants, Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājas biedrs (ZZS): «Es atradu, ko tiesas laikā teica eksperti. Par to pašu Giļmana kungu. Un eksperti teica tā – mums radās pārliecība, ka Giļmans ir Latvijas valsts ienaidnieks. Naids, kas plūst no viņa izteikumiem, ir nepārprotams, tai pašā laikā šis ienaidnieks ir ļoti slīpēts, labi zina likumus un izsakās tā, lai tos nepārkāptu. Tā kā nu… Es to neizdomāju. un, ja kādu interesē, tad šis raksts ir no Latvijas Avīzes 2006.gada un autore ir Ināra Mūrniece šim rakstam.»

Solvita Āboltiņa, Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja (Vienotība): «Vai viņa savā rakstā ir uzsvērusi šo cilvēku tautību?»

Kārlis Seržants:

«Bet vai tad es teicu, ka viņi nodarbojas ar to Putina propagandu tāpēc, ka viņi ir ebreji? Es tā neteicu, es teicu, ka tā ir gadījies, ka tie, kas to dara, viena liela daļa ir ebreji, un tā ir patiesība.

Ja šo jautājumu izskatīs Ētikas komisijā, un var būt, ka tā arī būs, un man no tribīnes būs par to jāiet runāt, es, protams, no tribīnes atvainošos visai ebreju tautai, kurai tas varbūt… Bet es nekad nerunāšu par šiem 7 vai 8 cilvēkiem kaut kādā citā tonī. Un, ja man ir jāmaina tiesības runāt taisnību pret tiesībām pielīst vai Amerikai, vai es nezinu kam...»

Nacionālās drošības komisijā ir trīs pozīcijas un trīs opozīcijas deputāti. Šonedēļ nebija klāt Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, viņa bija komandējumā ASV. Šī prombūtne arī raisīja opozicionāros cerību, ka balsojums par Seržanta noņemšanu izdosies. Taču pievīla saskaņietis Valērijs Agešins, kurš nebrīdinot uz sēdi neieradās. Esot bijis jābūt kāda kolēģa radinieces bērēs Latgalē.

Izteikumi atstās iespaidu uz turpmāko karjeru

Pēc šā gadījuma saglabājās Seržanta vieta drošības komisijā, bet izgaisa cerības uz vietu izmeklēšanas komisijā. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis Nekā personīga apliecināja, ka Seržanta izteikumi atstās iespaidu uz viņa turpmāko karjeru.

Žurnālists: «Jūs tos uzvārdus komisijā minējāt, kas, jūsuprāt, ir kā pierādījumi tam, ka diezgan daudz tie ebreji ir tajās pretlatviskajās rindās?»

Kārlis Seržants, Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājas biedrs (ZZS): «Nu, es negribētu vairs šo tēmu izvērst, jo man liekas, ka jūs esat vispieredzējušākais žurnālists tieši šajā jomā un jūs tos uzvārdus tāpat visus labi zināt. Bet, nu, protams, ka jebkurā gadījumā ir nepareizi cilvēku asociēt ar viņa tautību vai to, ko viņš dara.»

Koalīcija sanāca un vienojās, ka parlamentārās izmeklēšanas komisija nebūtu jāvada nevienam no opozīcijas, bet to varētu darīt pārstāvis no ZZS. Tagad plānots komisijas vadībā virzīt deputātu Gunti Kalniņu no Jēkabpils.

Guntis Kalniņš, Saeimas deputāts (ZZS): «Skaidrs, ka ZZS Saeimas frakcija mani izvirzīja darbam šajā komisijā un es arī esmu piekritis strādāt. Bet nu tur ir ļoti jāprecizē tieši mērķis. Un tad jādefinē. Jā. Jo pašreiz tas apjoms ir milzīgs un es gribētu teikt, ka, tikai sanākot kopā, ja Saeima apstiprinās, sanākot kopā, mums ir iespējas precizēt.»

Kalniņš neraujoties komisiju vadīt, viņu vēl vajadzēšot pierunāt. Turpretī komisijas vadību uzņemties vēlas partijas No sirds Latvijai deputāts Ringolds Balodis. Savas cerības gan viņš augstu nevērtē, jo visdrīzāk deputāti nobalsošot par zaļo zemnieku Kalniņu. Balodis pieļauj, ka par ZZS kandidātu balsošot Saskaņa. Par to liecinot Agešina neierašanās uz Nacionālās drošības komisijas sēdi, kad vajadzējis izbalsot Seržantu.

Balodis domā, ka Saskaņas politiķus esot izbiedējuši Vienotības un Nacionālās apvienības centieni izveidot vēl vienu izmeklēšanas komisiju par Rīgas domes darbu. Tādēļ tie sabloķējušies ar ZZS, kas savukārt neesot ieinteresēta, lai līdzīga izmeklēšana tiktu sākta par Ventspili.

Ringolds Balodis, Saeimas deputāts (No sirds Latvijai): «Par priekšsēdētāju varētu kļūt, ja jūs atbalstītu? Es domāju, ka pašreizējā brīdī ir skaidrs, ka tiek darīts viss, lai es par priekšsēdētāju nekļūtu, es domāju, ka bailes ir no Zolitūdes komisijas atkārtošanās, un es domāju, ka šī saslēgšanās starp ZZS un Saskaņu, kas vismaz izskatās, ka tāda varētu būt... Man šķiet, ka notiks pats neglītākais, ka ZZS pārstāvis varētu ieņemt šīs komisijas vadītāja vietu ... No Jēkabpils, Kalniņa kungs. Nu acīmredzot Kalniņa kungs tik ļoti cīnījies ar noziedzību, ka varētu, varētu ieņemt.»

Ne izvirzītajiem komisijas locekļiem, ne arī Balodim nav īstas vīzijas, kas konkrēti komisijai būtu jāpēta. Balodis sola pētīt visu pēc kārtas – negodīgus VID ierēdņus, iespējas rotēt ierēdņus vispār un, iespējams, arī nelikumības Rīgas domē. Valdošās koalīcijas potenciālais kandidāts Kalniņš vispār nesaprot, kādēļ komisija jāveido.

Guntis Kalniņš, Saeimas deputāts (ZZS): «Faktiski komisija ir izveidota, bet mērķi nav deklarēti. Jā. Un tas ir faktiski pats svarīgākais jautājums, kas bija jāizdara. Tiem, kas ierosināja šīs komisijas izveidi.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu