Smago darba negadījumu skaits bažas raisa valsts pārvaldē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Lai gan pērn atsevišķās nozarēs smago un letālo darba negadījumu skaits ir pieaudzis, kopumā valstī to skaitam ir tendence sarukt, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» sacīja Valsts darba inspekcijas (VDI) direktors Renārs Lūsis.

Kā atzīmēja Lūsis, viena no nozarēm, kur ir salīdzinoši augsts smago darba negadījumu skaits, ir valsts pārvalde, kas ir netipiski. Viņš skaidroja, ka šie negadījumi ir saistīti arī ar krišanu gan uz līdzenas vietas, gan pa kāpnēm. Ir bijis gadījums, kad cilvēkam uzkritis logs. Tāpat gūtas traumas, pakāpjoties uz nepiemērotām lietām, piemēram, krēslu ar ritentiņiem. Tāpēc inspekcija šajā nozarē sākusi tematiskās pārbaudes.

VDI direktors arī akcentēja, ka viens kritiens valstij izmaksā vidēji 3300 eiro - tās ir izmaksas saistītas ar darba nespēju u.c.

Joprojām aktuāla ir arī tirdzniecības nozare. Lūsis norādīja, ka pēc Zolitūdes traģēdijas daļa uzņēmumu ir izdarījuši secinājumus un uzlabojuši situāciju, piemēram, parūpējušies par evakuācijas ceļiem un apmācībām. Tomēr tas noticis ne visur un ne pilnā apmērā. Līdz ar to šī nozare joprojām ir VDI redzeslokā kā viena no aktuālākajām.

VDI direktors arī minēja, ka bažas katru gadu raisa aktīvas būvniecības sezonas sākšanās, jo šajā nozarē regulāri notiek darba negadījumi.

Aplūkojot situāciju visās nozarēs, redzams, ka 40% nelaimes gadījumu notiek ar cilvēkiem, kuri konkrētajā darba vietā strādā ne ilgāk kā vienu gadu. Tas rada jautājumu, cik pilnvērtīgi darbinieks ir apmācīts, ievadīts darbā, teica Lūsis.

Viņš arī atzīmēja, ka aizvadītajā gadā inspekcija atklājusi vairāk nekā 1400 ēnstrādnieku. Nereģistrētajai nodarbinātībai kā formai esot tendence samazināties, tomēr tā transformējas, piemēram, netiek reģistrēts viss darba laiks. Līdz ar to arī VDI ir jāpielāgojas, skaidroja Lūsis.

Ir konstatēta arī nelegāla viesstrādnieku nodarbināšanu, tomēr pieaugums nav konstatēts. Nav arī vienas nozares, kas uz pārējo fona izceltos ar viesstrādnieku nereģistrētu nodarbināšanu, norādīja Lūsis.

Cita starpā VDI direktors atzīmēja, ka pērn reģistrēti arī gadījumi, kad darbinieki tiek pieņemti tikai uz pārbaudes laiku. Šī gan neesot ļoti aktuāla tendence. Šādos gadījumos uzņēmumos tiek veiktas pārbaudes un piemērotas arī attiecīgas sankcijas.

Noslēgumā Lūsis norādīja, ka inspekcija gadā no iedzīvotājiem saņem 3000 līdz 4000 sūdzību. Lielākais vairākums no tām ir saistītas ar darba samaksas neizmaksāšanu.

Kā vēstīts, šodien pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā darba aizsardzības diena. Atzīmējot šo dienu, VDI šonedēļ sāka preventīvas valsts un pašvaldības iestāžu pārbaudes, pievēršot uzmanību darba vides iekšējās uzraudzības veikšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu