Tautas sapulcē Doma laukumā bija pulcējušies ap 3000 cilvēku

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Šodien, 1.maijā, Latvijas brīvo arodbiedrību savienība Doma laukumā organizēja tautas sapulci «Par cienīgu darbu un cienīgu darba samaksu veselam un izglītotam cilvēkam Latvijā». Saskaņā ar precizētajiem policijas datiem, šajā pasākumā kopā ar LABA biedriem piedalījās aptuveni 3000 cilvēku. Savukārt gājienā no Doma laukuma uz Vērmanes dārzu devās ap 1500 cilvēku.

Sapulces sākuma brīdī Doma laukumā bija pulcējušies tikai aptuveni pustūkstotis cilvēku. Vēlāk viņiem pievienojās vēl vairāki simti protestētāju, kas pārstāvēja arodbiedrību LABA. Klātesošajiem rokās bija pārstāvēto arodbiedrību karogi, baloni, dažādi plakāti. Pūlī plīvoja arī vairāki Latvijas karogi. Notiekošo vēroja paliels skaits kārtības sargu.

Arodbiedrības izdalījas arī savas cepurītes un kreklus. Starp akcijas dalībniekiem bija gan vecāka gada gājuma cilvēki, gan arī pieaugušie ar bērniem. Tautas sapulci apmeklēja arī arodbiedrību vadītāji.

Foto: TVNET

Arodbiedrību priekšsēdētājs Pēteris Krīgers sapulces sākumā norādīja, ka vēlas runāt par problēmām, kuras nepieciešams risināt. Pagaidām tās prasības, kas iepriekš izvirzītas, palikušas nesadzirdētas. Krīgers akcentēja, ka

arī valsts drošība ir apdraudēta - rindas uz medicīnas pakalpojumiem, zemas algas policistiem, skolotājiem, nenodrošina drošības sajūtu.

«Naudas pietiek bankām, bet citām lietām nepietiek,» viņš teica.

Foto: TVNET

Sapulces dalībnieki savās runās uzsvēra, ka Ārstniecībā strādājošie zina, kas ir cienīgs darbs un cienīga samaksa, kuru Latvijā strādājot saņem nevar. Medicīnas māsas pat nevar izdzīvot.

Kāda akcijas dalībniece norādīja, ka pēc ilgāka pārdomu laika nonākusi pie secinājumiem, kāpēc algas netiek celtas un kāpēc situācija ir tik slikta.

«Es daudz esmu domājusi, kāpēc mūs tik ļoti nemīl valdība? Iespējams, esmu izdomājusi kāpēc. Neviena valdība nav nostrādājusi tik ilgi kā mēs,»

teica kāda akcijas dalībniece.

Latvijas Tirdzniecības darbinieku arodbiedrība – priekšsēdētāja Maira Muceniece sacīja, ka ar tādām algām kā mums nevar atļauties pietiekamu veselības aprūpi. Tāpat viņa norādīja, ka

jāatbalsta iecere slēgt tirdzniecības centrus svētdienās, lai arī tirdzniecības darbinieki varētu atpūsties.

Pēc sapulces Doma laukā tās dalībnieki devās gājienā pa maršrutu Doma laukums - Zirgu iela - Līvu laukums - Kaļķu iela - Brīvības pieminekļa laukums - Brīvības iela - Tērbatas iela - Vērmanes dārzs.

Foto: TVNET
Foto: TVNET
Foto: TVNET
Foto: TVNET

Pašlaik mītiņotāji jau ir ieradušies Vērmanes dārzā, kur skan mūzika.

Rīgas mērs Nils Ušakovs sarunā ar portālu TVNET uzsvēra, ka valsts attīstība lielā mērā ir pakārtota arodbiedrību spēkam. Tāpēc, ja ir vēlme Latvijā sasniegt to attīstības līmeni, kāds ir Skandināvijas valstīs, jāstiprina arodbiedrības. Runājot par Latviju, Ušakovs akcentēja, ka pagaidām jāļauj Māra Kučinska valdībai pastrādāt. «Saskaņa» atbalsta arodbiedrību pasākumu un Vērmanes dārzā dalīja informatīvus bukletus.

Pašlaik uz skatuves Vērmanes dārzā uzstājas Viktors Lapčenoks.

Foto: TVNET
Foto: TVNET

Jau ziņots, ka atbalstu tautas sapulcei iepriekš paudušas vairākas organizācijas, tostarp lielākās Jelgavas arodorganizācijas, Daugavpils arodbiedrības, Latvijas Slimnīcu biedrība, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība un citas.

Kera aicināšana uz DP esot saistīta ar sabiedriskās kārtības garantēšanu svētdienas akcijā

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vadītāja Valda Kera aicināšana uz Drošības policiju nav saistīta ar kādu iespējamu pretvalstisku rīcību, bet gan ar sabiedriskās kārtības un drošības garantēšanu, skaidroja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Premjers sacīja, ka vēlas kliedēt bažas par to, ka kāds no valdības varētu iespaidot Drošības policiju. «Viņiem šobrīd ir savs darbs gan saistībā ar 1.maiju, gan 9.maiju. Viņu uzdevums ir gūt pilnīgu skaidrību,» sacīja Kučinskis. «Ņemot vērā, ka Darba svētki tiek organizēti arī nedaudz politiski, tad jābūt kaut kādai skaidrībai, ko līguma partneris dara šajā jautājumā,» viņš turpināja.

Premjers piebilda, ka noteikti «nav runa» par pretvalstiskumu. Tāpat viņš nekādā gadījumā to nesaista ar iespējamu neuzticības izteikšanu, uzsverot, ka tas nav Drošības policijas uzdevums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu