Latvijai būs jāmaksā € 2135 kompensācija par muitas darbinieku rīcību, nepamatoti aizturot divas personas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesa uzdevusi Latvijai izmaksāt kompensāciju 2135 eiro apmērā Genādijam Čamanam un Raisai Timofejevai saistībā ar muitas darbinieku rīcību, neizlaižot viņus no kāda uzņēmuma teritorijas, informēja Ārlietu ministrijā.

Sūdzības iesniedzēji bija prasījuši 14 228 eiro morālo kompensāciju un 1135 eiro kompensāciju katram par tiesu izdevumiem. Tiesa piespriedusi izmaksāt Čamanam 1000 eiro kompensāciju un atlīdzināt tiesas izdevumus 1135 eiro apmērā.

Čamans un Timofejeva sūdzējušies par Valsts ieņēmumu dienesta Muitas policijas amatpersonu darbībām uzņēmuma, kurā abi iesniedzēji bija nodarbināti, pārbaudes laikā. Iesniedzēji uzskatīja, ka Muitas policijas amatpersonas bija prettiesiski ierobežojušas viņu tiesības uz brīvību, liedzot līdz pārbaudes beigām atstāt uzņēmuma teritoriju.

Abas personas tika aizturētas, jo Muitas policija bija ieguvusi informāciju, kas radīja aizdomas par iespējamu tabakas un alkohola preču kontrabandu. Pārbaudes laikā Muitas policijas darbinieki atrada vairākas uzņēmuma «M» apsaimniekotajā teritorijā izvietotas slēptuves, kurās atradās liels daudzums cigarešu ar Krievijas un Baltkrievijas akcīzes markām.

Čamans bija atteicies pakļauties likumsargu prasībām, tāpēc viņam uzlikti rokudzelži. Savukārt Timofejeva atradās uzņēmuma teritorijā laikā, kad tajā ieradās Muitas policijas darbinieki. Neraugoties uz amatpersonu izteikto lūgumu, viņa atstāja uzņēmuma teritoriju, tomēr nedaudz vēlāk atgriezās pēc savas iniciatīvas. Viņai kopā ar uzņēmuma pārstāvi, zvērinātu advokātu, tika lūgts piedalīties apskatē, un viņa palika uzņēmuma teritorijā līdz nākamās dienas rītam, kad viņu kopā ar pirmo iesniedzēju nopratināja kā liecinieci.

Izvērtējot lietas apstākļus, tiesa atzina, ka Čamana veiktās darbības varēja ietekmēt pārbaudes gaitu, proti, pastāvēja aizdomas, ka viņš mēģināja slēpt pierādījumus. Tādējādi bija iespējams, ka Muitas policijas darbiniekiem bija pamats uzskatīt, ka pirmais iesniedzējs ir izdarījis vai mēģina izdarīt noziedzīgu nodarījumu un ir nepieciešams viņu aizturēt. Vienlaikus tiesa gan atzina, ka šādā gadījumā bija jānoformē aizturēšanas protokols, precizējot aizturēšanas pamatu, vietu, laiku un citus apstākļus. Pirmā iesniedzēja gadījumā tas netika izdarīts, turklāt vairāk nekā piecas stundas viņš atradās rokudzelžos.

Savukārt attiecībā uz Timofejevu tiesa konstatēja, ka viņa sākotnēji bija pametusi uzņēmuma «M» teritoriju, bet vēlāk pati pēc savas iniciatīvas brīvprātīgi atgriezusies. Savukārt attiecībā uz apgalvojumu, ka pēc viņas atgriešanās Muitas policijas darbinieki viņai aizliedza atstāt uzņēmuma teritoriju, tiesa atzīmēja, ka, parakstot procesuālo protokolu, viņa nebija norādījusi, ka amatpersonas viņu būtu piespiedušas palikt apskates vietā.

Spriedums pārsūdzams trīs mēnešu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu