DP: pastāv risks, ka patvēruma meklētāju aizsegā Latvijā var mēģināt ieceļot radikāļi

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pastāv risks, ka patvēruma meklētāju aizsegā atsevišķos gadījumos Latvijā var mēģināt ieceļot radikāli tendētas personas, teikts Drošības policijas (DP) pārskatā par darbu 2015.gadā.

Līdz ar informācijas iegūšanu par radikāli tendētiem Latvijas iedzīvotājiem, pārskata periodā DP sadarbībā ar citām valsts institūcijām turpināja īstenot ārvalstnieku, kuri ir to valstu pilsoņi, kur ir nozīmīga teroristu grupējumu klātbūtne, ieceļošanas kontroli Latvijā. Pērn DP veica 1874 vīzu ielūgumu/uzturēšanās atļauju izsaukumu (3174 personas), 1570 vīzu pieprasījumu (23 vīzu pieprasījumiem rosināts atteikt vīzu izsniegšanu, trijos – samazināt ieceļošanas dienu skaitu, 43 pieprasījumi apstiprināti ar citiem komentāriem), 554 uzturēšanās atļauju pieprasījumu (58 gadījumos rosināts atteikt uzturēšanās atļaujas, 28 pieprasījumi apstiprināti ar citiem komentāriem) papildu pārbaudi.

DP norāda, ka neviens no šiem atteikuma gadījumiem nebija saistīts ar terorisma riskiem.

Arī šajā pārskata periodā viens no iemesliem, kāpēc Latvijā vēlējās ieceļot to valstu pilsoņi, kur ir nozīmīga teroristu klātbūtne, bija studijas Latvijas augstākās izglītības iestādēs. Pērn Latvijā studijas turpināja aptuveni 200 šo valstu pilsoņi. Šis skaits ir līdzīgs kā iepriekšējā gadā, taču šajā pārskata periodā tika konstatēta tendence, ka peļņas nolūkā tiek izvērsta pastiprināta jauno studentu piesaistīšanas kampaņa tieši valstīs, kur ir nozīmīga teroristu klātbūtne. Pie tam tiek ļoti virspusēji veiktas potenciālo ārvalstu kandidātu atbilstības pārbaudes, kā rezultātā pieaug risks, ka, uzdodoties par studentu, Latvijā un līdz ar to arī citās Šengenas zonas valstīs var ieceļot radikāli tendētas personas.

Pārskata periodā DP turpināja arī patvēruma meklētāju pieprasījumu izvērtēšanu. Salīdzinot ar 2014.gadu, patvēruma meklētāju skaits Latvijā nedaudz saruka un bija 310 personas. Taču, ja iepriekšējā gadā visvairāk patvēruma meklētāju bija no Gruzijas, Krievijas un Ukrainas, tad pārskata periodā lielākais patvēruma meklētāju skaits bija no Irākas (86 personas).

Tāpat starp patvēruma meklētājiem bija arī pilsoņi no Sīrijas, Pakistānas un Afganistānas, kur arī ir nozīmīga teroristu grupējumu klātbūtne. Lai gan patvēruma meklētāju skaits Latvijā ir salīdzinoši neliels un bēgļu plūsma pār ES Austrumu robežu ir nesalīdzināmi mazāka nekā pār ES Dienvidu robežu, pastāv risks, ka patvēruma meklētāju aizsegā atsevišķos gadījumos arī mūsu valstī var mēģināt ieceļot radikāli tendētas personas.

To apliecina fakts, ka pārskata periodā no Latvijas tika izraidīts viens patvēruma meklētājs, jo pastāvēja pamatotas aizdomas, ka šī persona ir saistīta ar ārvalstu teroristu grupējumiem, teikts DP pārskatā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu