DP par bīstamu Krievijas aktivitāti uzskata «Sputnik» izveidi latviešu valodā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Līdzās Krievijas propagandas TV kanālu retranslācijai Latvijā, par aizvadītā gada nozīmīgāko Krievijas informatīvās ietekmes aktivitāti Drošības policija (DP) nosaukusi «Sputnik» Latvijas versijas izveidi, liecina nupat publicētais DP darbības pārskats par 2015.gadu.

DP norāda, ka «Sputnik», visticamāk,

nav uzskatāms par resursu, kura mērķis ir nodrošināt dažādu viedokļu objektīvu atspoguļojumu, bet gan par instrumentu Krievijas ārpolitisko mērķu sasniegšanai.

Paredzams, ka tieši šī informatīvā platforma kļūs par galveno Krievijai vēlamo vēstījumu izplatīšanas kanālu latviešu valodā.

Salīdzinot ar citām Krievijas informatīvajām platformām, kas darbojas Latvijā, «Sputnik» Latvijas versijas auditorija ir ne tikai tie Latvijas iedzīvotāji, kas ikdienā izmanto krievu valodā iznākošos resursus, bet arī tā sabiedrības daļa, kas priekšroku dod informācijas ieguvei latviešu valodā. Šā iemesla dēļ «Sputnik» Latvijas versijas pirmajos darbības mēnešos ir vērojamas atšķirības latviešu un krievu valodas versiju saturā, katrai auditorijai uzsverot tos vēstījumus, kuri varētu gūt lielāku atbalstu. Tā, piemēram,

latviešu versijā tiek īpaši akcentēta informācija, kas atbilst Krievijas vēstījumam par «Latviju kā neizdevušos valsti», savukārt krievu valodas versijā tiek kultivēts mīts par «mazākumtautību tiesību neievērošanu».

«Jāatzīmē, ka rūpīga vēstījumu atlase atbilstoši auditorijas gaidām ir Krievijas propagandas raksturīga pazīme,» uzsver DP.

DP norāda, ka 2015.gadā Latvija nebija Krievijas informatīvās ietekmes aktivitāšu prioritārais mērķis, taču Latvijai tika pievērsta regulāra uzmanība, lai Krievijas masu informācijas līdzekļu patērētājiem Latvijā, Krievijā un Rietumvalstīs atgādinātu tradicionālos Krievijas vēstījumus:

Latvija «neievēro mazākumtautību tiesības», te «atdzimst fašisms», Latvija ir «neizdevusies valsts», Latvija ir «marionetes, ko ASV un Rietumi izmanto, lai vērstos pret Krieviju».

Pērn Krievijas atbalstītās informatīvās platformas Latvijā turpināja darboties gan atklātā, gan slēptā veidā, un paredzams, ka Krievija turpinās atbalstīt dažādu informatīvo platformu darbību Latvijā arī turpmāk.

Salīdzinot ar retranslētajiem Krievijas TV kanāliem, Latvijā bāzētajām Krievijas atbalstītājām informatīvajām platformām ir neliela auditorija, taču tās, visticamāk, ir veidotas kā ilgtermiņa projekti, no kuriem Krievijas interesēm atbilstoši rezultāti tiek sagaidīti ilgākā laika posmā. Līdz ar to šo platformu ietekme uz Latvijas informatīvo telpu ir jāvērtē ilgtermiņā, ne tikai šā brīža perspektīvā.

Tāpat DP vēsta, ka pērn nozīmīgākos riskus Latvijas informatīvās telpas drošībai turpināja radīt Krievijas informatīvās ietekmes aktivitātes, kuru mērķis ir ar tendenciozas un nepatiesas informācijas palīdzību graut Latvijas iedzīvotāju piederības sajūtu savai valstij, ticību tai, paralēli veidojot lojalitāti Krievijai un atbalstu tās interesēm Latvijā. «Ņemot vērā Krievijas stratēģiskajos dokumentos pausto apņēmību attīstīt informatīvās ietekmes resursus, var prognozēt, ka Krievija turpinās pret Latviju vērstās propagandas kampaņas,» prognozē DP.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu