Valsts emeritētie zinātnieki saņem ikmēneša mūža grantu 213 eiro apmērā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts emeritētie zinātnieki (VEZ) saņem ikmēneša mūža grantu 213 eiro apmērā, Saeimas izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē informēja Latvijas augstskolu profesoru asociācijas valdes priekšsēdētāja Baiba Rivža.

Rivža pavēstīja, ka VEZ statusu piešķir kopš 1996.gada. No 2009.gada saistībā ar krīzes laika ierobežoto finansējumu to piešķiršanu pārtrauca, bet no 2010.gada ikmēneša mūža grantus samazināja no Ls 200 līdz Ls 150 (213,43 eiro). VEZ statusa piešķiršanu zinātniekiem atjaunoja 2014.gadā, kad IZM atvēra 30 vakances. Pērn VEZ atvēra 25 vakances, un to finansēšanai piešķīra 606 140 eiro. Kopā 2015.gada beigās VEZ ikmēneša mūža grantus saņēma 244 zinātnieki. 2016.gadā papildu finansējumu nepiešķīra un jaunas vakances neatvēra.

Rivža arī norādīja, ka nepietiekamā finansējuma dēļ patlaban konkursa rezultātā ir atlikti vairāk nekā 50 zinātnieku iesniegumi VEZ statusa piešķiršanai, no kuriem daļa gaida jau vairāk nekā sešus gadus. Jaunus pieteikumus nepieņem, lai gan visu Latvijas universitāšu senāti ir izvirzījuši jaunus kandidātus VEZ statusam.

Finansējums VEZ ikmēneša mūža grantiem iekļauts IZM budžeta sadaļā, ko piešķir Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) zinātniskās darbības nodrošināšanai.

LZA prezidents Ojārs Spārītis norādīja, ka IZM ar LZA nesaista tiešs kvotēts līgums, cik lielu finansējumu saņem katru gadu VEZ finansēšanai, tāpēc grantu piešķiršana ir neregulāra un nav iespējams plānot grantu piešķiršanu nākotnē.

Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta pārstāve Laura Treimane pauda, ka, tikai izdalot VEZ grantu finansējumu atsevišķi no budžeta zinātniskās darbības nodrošināšanai, varētu runāt par konkrētām kvotām.

Treimane uzsvēra, ka primārais finansējuma piešķiršanā ir zinātnes produktivitātes un attīstības nodrošināšana. Papildus 35 VEZ ikmēneša grantu piešķiršanai būtu vajadzīgi papildu 90 000 eiro. Tāpat grantu piešķiršanā vajadzīgs izstrādāt skaidrus kritērijus.

Sēdē piedalījās Izglītības un zinātnes ministrijas, Finanšu ministrijas, Latvijas Zinātņu akadēmijas, Latvijas Augstskolu profesoru asociācijas un Latvijas Zinātnes padomes pārstāvji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu