LIZDA: Šadurska solītais 62% pieaugums skolotāju algām netiks sasniegts

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Lai arī Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) vēl nav pabeigusi sarunas par jauno pedagogu darba samaksas modeli, kuru nesen publicēja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis («Vienotība»), jau tagad esot skaidrs, ka ministra solītais 62% pieaugums skolotāju algām netiks sasniegts.

LIZDA vadītāja Inga Vanaga sarunā ar TVNET norādīja, ka, iepazīstoties ar jauno pedagogu darba samaksas modeli, secināts, ka no tā būs gan ieguvēji, gan zaudētāji. Ieguvēji algu ziņā būs mazās skolas – to alga palielināsies. Savukārt zaudētāji, vismaz kā liecina arodbiedrības veiktie aprēķini, būs, piemēram, Pierīgas pašvaldību skolas. Zaudēt lielāko skolu pedagogi varētu ap simts eiro.

Vienlaikus, ieviešot jauno pedagogu darba samaksas modeli, lielākas algas būs atbalsta personāla un interešu izglītības jomā.

Vērtējot ministra piedāvāto modeli, LIZDA vēlas, lai tiktu skaidri noteikts, kur tiks ņemts finansējums pirmsskolas pedagogu atalgojuma celšanai. Pirms kāda laika izskanējis, ka atalgojums varētu tikt celts uz brīvpusdienu rēķina, vienlaikus pašlaik nav skaidrs, vai pašvaldības būs gatavas segt tās no saviem budžetiem.

LIZDA aprēķinos redzams, ka ministra solītais 62% pieaugums algām netiks sasniegts. Lielāks atalgojums paredzēts, ja tiek palielināts arī stundu skaits, kas jānostrādā, lai pedagogs «savāktu pilnu slodzi». «Lai to saprastu, nav nepieciešams zināt augstāko matemātiku,» teica Vanaga un paskaidroja, ka pašlaik viena slodze ir 21 stunda, bet jaunajā modelī – 30 stundas.

LIZDA piektdien paredzēta vēl viena tikšanās ar Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvjiem, kuras laikā tiks turpinātas sarunas par jauno pedagogu darba samaksas modeli.

Rīgas mēra Nila Ušakova («Saskaņa») «Facebook» lapā publicētā informācija liecina, ka darbu Rīgā pēc jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanas varētu zaudēt aptuveni tūkstotis pedagogu.

«Mūsu eksperti izpētīja jauno skolotāju atalgojuma modeli, ko piedāvā Izglītības un zinātnes ministrija. To pašu modeli, kurš pēc ministra Kārļa Šadurska vārdiem paredz palielināt algas. Īstenībā lielajās skolās skolotāji saņems MAZĀK! Un vairāk nekā 1000 skolotāji zaudēs darbu. Par tādu modeli var ielikt tikai divnieku,» teikts ierakstā.

TVNET jau ziņoja, ka Šadurskis nācis klajā ar jauno pedagogu darba samaksas modeli, norādot, ka skolotāji saņemšot par 62% lielākas algas nekā līdz šim.

Ar jauno pedagogu atalgojumu modeli pārmaiņas gaidāmas metodikā, kas nosaka pedagoga slodzi. Šobrīd spēkā esošās normas paredz, ka darba samaksa tiek aprēķināta par kontaktstundām un papildus veicot samaksu par darbu, kas saistīts ar stundu sagatavošanu, mājas darbu labošanu un citiem pienākumiem. Turpmāk tiks noteikts, ka viena pedagoga likme ir 30 astronomiskās stundas nedēļā, kurā ietilpst gan darbs stundā, gan ar to saistītais sagatavošanās darbs. Novitāte sagatavotajā atalgojuma modelī ir tā saucamais «Motivācijas fonds», kas skolas direktoram dos iespējas noteikt augstāku atalgojumu par papildu pienākumiem un izcilību. Līdz ar to skolas administrācijai būs arī lielāka atbildība par izglītības kvalitāti skolā, uzsvēris ministrs.

Izglītības un zinātnes ministrija norādījusi, ka pašlaik pedagogu atalgojumu regulējošie noteikumi nosaka, ka zemākais iespējamais atalgojums vispārizglītojošo skolu pedagogiem ir 420 eiro par likmi. Sagatavotais atalgojuma modelis paredzot, ka turpmāk minimālā alga par vienu likmi būs 680 eiro, kas ir pieaugums par 62 procentiem.

Atalgojums tiks palielināts arī atbalsta personālam: psihologiem, bibliotekāriem, logopēdiem, karjeras konsultantiem un speciālajiem pedagogiem. Tāpat jaunais atalgojuma modelis paredz darba samaksas palielinājumu skolas administrācijai, direktoram un direktora vietniekam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu